Репликата на годината: „Всеки сам си преценя“

ВАРНА новини лого

„Всеки сам си преценя“ е българската реплика на годината. Това каза пред БНР доц. Надежда Сталянова от Катедра „Българска филология“ към Факултета по славянски филологии в Софийския университет. 

По думите ѝ вторичната функция на тази фраза е ирония към това, че човекът, който я употребява, е толкова некомпетентен, че не съзнава каква вреда може да нанесе на себе си, на близките си и че няма никаква гражданска позиция.   

„Човекът, създал тази реплика, не се е самоиронизирал. Репликата възникна като съзнателна позиция, противопоставяща се на научния прогрес. И разбирането за това, че всеки има право да взема решения за своето здраве и живот. Тази реплика се зароди в социалните мрежи и според мен е несъзнателна грешна граматична форма „преценя“, а не „преценява“, но тя се хареса и се завъртя. Хареса се, защото е колоритна, а в социалните мрежи има една тенденция по-образованите, да кажем „граматичната полиция“, да се присмиват на хората, които правят отклонения, допускащите грешки, да ги изкарва некомпетентни, необразовани и прости“, отбеляза доц. Сталянова.  

Ако чужденец си преведе тази фраза, няма да разбере целия контекст на пандемията, в който тази реплика функционира, обясни още тя.

В предаването „12+4“ изследователката, която повече от 15 години професионално следи езика на българските политици, коментира:

„През последните няколко години се наслагваше умора от това, че слушаме все едни и същи хора. Тенденциите в езика на политиците бяха все едни и същи, защото и хората, които слушахме, бяха все същите. Новите лица носят и нов език“, каза доц. Сталянова.

Тя отбеляза още, че онлайн обучението е превърнало децата в негови жертви. „Онлайн обучението ги направи по-мързеливи. … Служенето с езика изисква все по-голямо усилие от тях“.