Доц. Кунчев: Ще бъде обсъден вариант за нови противоепидемични мерки

ВАРНА новини лого

Виждайки какво става по останалите страни и в частност Великобритания, вероятно ще има ръст на заразените с новия вариант, но това няма да се отрази на работата на болниците или на процента смъртност. Това заяви в сутрешния блок на bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод появата на варианта Омикрон в страната ни.

Според него към края на януари се очаква Омикрон вече да е станал доминантен у нас и тогава да регистрираме пик на новите случаи, но не се ангажира да посочи конкретни цифри.

Доц. Кунчев съобщи, че утре ще бъде обсъден вариант за нови противоепидемични мерки, уверявайки, че всичко ще бъде преценено и „опипано много внимателно“, особено по отношение на децата и учебния процес.

На въпрос дали да очакваме пълен локдаун, здравният инспектор заяви, че такъв е изключен, тъй като „удря много тежко нормалния живот на хората“.

Проблемът е, че излизайки от четвъртата вълна, ние пак останахме на една относително висока база на заболяваемост, отбеляза доц. Кунчев.

По думите му не е имало забавяне с обявяването на резултатите за Омикрон в страната.

Пробите са взети преди Коледа, между 20 и 22 декември, но процесът на секвениране отнема до 10 дни, така че няма никакво забавяне, категоричен бе той.

Според доц. Кунчев Омикрон е изненадал всички със способността си да заобикаля имунитета, дори и при пълен цикъл на ваксинация. Въпреки това той изрази надежда, че с анонсираната добавка от 75 лева към пенсиите голяма част от възрастните хора ще се ваксинират.

По темата с фалшивите сертификати здравният инспектор посочи, че до момента са подали 32 сигнала и предупреди, че всички замесени в подобна практика носят наказателна отговорност.

Накрая на въпрос кога ще приключи пандемията доц. Ангел Кунчев заяви, че това му е третата година на COVID-19, което означава, че „му е време да си ходи“.

Novini.bg