Рецепта на деня: Боб с мезета за след празниците

ВАРНА новини лого

Сигурно и във вашите хладилници са останали доста мезенца от празничните трапези, може би също някоя и друга пържолка или печена наденичка. Със сигурност вече ви е омръзнало да дояждате. Вече ви се хапва нещо по-течно и по-бабино. Ако е така, значи е време за боб с мезенца.

Необходими продукти за 4 порции:

300 гр. бял боб

Мезета, пържолки на скара, наденички и т.н., или казано просто „всичко, което скоро ще се наложи да хвърляме). Като количество – колкото има.

1 глава лук, нарязан на ситно

1/2 настърган морков

малко нарязани на ситно дръжки от магданоз или целина

2 с.л. брашно

2 с.л. олио

1/2 ч.л. червен пипер

щипка черен пипер

1/2 ч.л. сол (ако сметнете, че някои от мезенцата са по-солени, може да не слагате сол, а да посолите само ако има нужда)

2 с.л. едро смляна лютеница (или каквато има)

малко пресен джоджен, а ако няма може и със сушен

Начин на приготвяне:

Сваряваме боба, като задължително сменяме водата три пъти за да избегнем излишните стомашни проблеми.

боб

В дълбок тиган запържваме, за малко, в олиото, нарязаните на хапки мезета.

запръжка

Добавяме зеленчуците – лукът да е нарязан на ситно, моркова настърган, след като се запържат, добавяме червения пипер, брашното и заливаме с разтворената в 200 мл гореща вода лютеница. Изсипваме съдържанието на тигана в тенджерата при боба, добавяме подправките и доваряваме още малко, докато се сгъсти достатъчно.

боб

Да ви е сладко!

За ВН снимки и текст: Маня Петрова