Рецепта на деня: Боб с мезета за след празниците
Сигурно и във вашите хладилници са останали доста мезенца от празничните трапези, може би също някоя и друга пържолка или печена наденичка. Със сигурност вече ви е омръзнало да дояждате. Вече ви се хапва нещо по-течно и по-бабино. Ако е така, значи е време за боб с мезенца.
Необходими продукти за 4 порции:
300 гр. бял боб
Мезета, пържолки на скара, наденички и т.н., или казано просто „всичко, което скоро ще се наложи да хвърляме). Като количество – колкото има.
1 глава лук, нарязан на ситно
1/2 настърган морков
малко нарязани на ситно дръжки от магданоз или целина
2 с.л. брашно
2 с.л. олио
1/2 ч.л. червен пипер
щипка черен пипер
1/2 ч.л. сол (ако сметнете, че някои от мезенцата са по-солени, може да не слагате сол, а да посолите само ако има нужда)
2 с.л. едро смляна лютеница (или каквато има)
малко пресен джоджен, а ако няма може и със сушен
Начин на приготвяне:
Сваряваме боба, като задължително сменяме водата три пъти за да избегнем излишните стомашни проблеми.
В дълбок тиган запържваме, за малко, в олиото, нарязаните на хапки мезета.
Добавяме зеленчуците – лукът да е нарязан на ситно, моркова настърган, след като се запържат, добавяме червения пипер, брашното и заливаме с разтворената в 200 мл гореща вода лютеница. Изсипваме съдържанието на тигана в тенджерата при боба, добавяме подправките и доваряваме още малко, докато се сгъсти достатъчно.
Да ви е сладко!
За ВН снимки и текст: Маня Петрова