Татуисти се притесняват – новата забрана на ЕК ще съсипе бизнеса им

ВАРНА новини лого

Снимка: inker.me

Татуистите казват, че нова забрана в ЕС за хиляди химикали, използвани в мастилата за направата на татуировки, може да навреди на индустрията им.

Ограниченията, които влязоха в сила във вторник, се отнасят за вещества, които могат да причинят рак или други здравословни проблеми и засягат основно цветното мастило.

ЕС казва, че правилата ще намалят броя на нежеланите реакции.

Но татуистите се оплакват, че мастилата, с които могат да се подменят старите бои, не са лесно достъпни и може да им липсва жизнеността, която клиентите искат.

След две години трудности, причинени от пандемията, много фирми твърдят, че не са имали достатъчно време да се приспособят.

„Коронавирусът ни разтърси силно заради месеците на локдаун. А след това се появи и забраната“, казва хамбургският татуист Себастиан Маковски. Той споделя пред германската пресслужба, че промените са равносилни на частична забрана на бизнеса му.

ЕС изчислява, че близо 12% от европейците имат татуировка. Процентът може да бъде двойно по-голям сред младите. Само в Германия се смята, че всеки пети човек има татуировка, докато в Белгия правителството изчислява, че всяка година се правят 500 000 нови татуировки.

От ЕК дават 1 година гратисен период, в който да намерят алтернативни мастила. Но и от бранша в България са притеснени, не от подобреното качество на мастилата, а от тяхната цена. Според татуиста Веселин Зафиров засегнати ще бъдат близо 70% от цветовете, които се използват.

„В повечето цветове има синьо и зелено, а именно те са най-засегнатите два цвята“, обяснява Зафиров пред NOVA. „Докато се намерят алтернативи, ще сме с вързани ръце. Ще работим с много малко цветове.“

„Генетични мутации и рак“

Актуализираните разпоредби на ЕС за химикалите, известни като Reach, бяха договорени от всички държави-членки през 2020 г. Забраната обхваща 4000 химикала, включително изопропанол алкохол, често срещана съставка в мастилата за татуировки, въпреки че официалните лица твърдят, че вече има налични заместители.

Европейската химическа агенция, която помогна за изготвянето на новото законодателство, казва, че мастилата могат да бъдат опасни, причинявайки „кожни алергии и други по-сериозни въздействия върху здравето, като генетични мутации и рак“.

ЕК настоява, че новите правила нямат за цел да забранят татуировките и перманентния грим, а просто да ги направят по-безопасни.

Белгийският татуист Филипо Ди Каприо каза, че иска доказателство, че мастилата са опасни: „Не съм виждал някой, който да има сериозни алергии след татуировка“, каза той пред белгийската телевизия RTBF.

Германският изследовател по дерматология Волфганг Баумлер каза пред списание Die Zeit, че той и колегите му са анкетирали 3400 души в проучване от 2010 г. и са установили, че две трети са се оплаквали от реакции веднага след татуировка, като 6% съобщават за проблеми в продължение на няколко седмици.

Индустрията на татуировките твърди, че няма твърди доказателства, които да свързват директно татуировките с рака, и се опасява, че регулациите могат да доведат до повече татуировки, които се правят на черния пазар.

След една година ще бъдат въведени допълнителни ограничения.

dnes.bg

 

Още по темата:

ЕС забранява някои от химикалите в татуировките