Ген. Събев: Недопустимо е министри с лични мнения да стимулират настроения срещу НАТО

ВАРНА новини лого

Снимка: БГНЕС

Институциите трябва да дадат адекватен отговор и отпор на настроения, които разколебават доверието на общество в Алианса, казва пред Faktor.bg първият български представител в ЩАБ-квартирата на НАТО в Брюксел.

По думите му след пълноправното  членство на България  в  Алианса през 2004 година би следвало всички министри на външните работи и на отбраната, които имат пряко отношение към НАТО, а и премиерите на България да не допускат подобни тенденции.

„Изразяването на мнения, на съмнения, на колебания, относно политиките на организацията не говори добре и уронва престижа на нашата страна като адекватен член на Алианса. При всички случаи, когато има някаква криза, тя се обсъжда в Северноатлантическия съвет, вземат се политически решения, от които могат да произтекат и определени военни решения. Например, засилване на възпиращите и отбранителни способности в определени региони на НАТО, където се развива криза, какъвто е случаят с конфликта Русия и Украйна, или в Черно море. Така че, когато съюзната оценка е, че в този регион има нужда да се усилят отбранителните и възпиращи способности на Алианса, може да се предложи на територията на дадена страна дали за постоянно, или на ротационен принцип да бъдат разположени определени съюзни военни контингенти, които ще отправят послания към съответната страна, която повишава военното напрежение – че това няма да се толерира и ще следва адекватен отговор от Алианса. И в тази връзка не би трябвало да има съображения от гледна точка на националната сигурност, която се включва в сигурността на НАТО като отбранителен съюз. НАТО е длъжен по договор да осигурява еднаква сигурност на всички свои членове. И ако Румъния, например, счита, че на нейна територия следва да се разположи бойна група, не би следвало България да има против и на нейна територия да има такава, ако за целта бъде взето съюзно решение, тъй като ние сме съседи в един регион, където има повишено военно напрежение. Освен това съюзните военни контингенти, преминаващи или пребиваващи на наша територия не са чужди войски“, заяви той.

Запитан, какъв знак дава министър Янев  на съюзниците ни в НАТО и на обществото  присъствайки на  антинатовски митинг, ген. Събев отговори:

„Не са ми известни обстоятелствата, при които министър Янев се е отзовал на този съвсем рехав митинг. Но във всички случаи лозунги, че България не трябва да се превръща във военен плацдарм, не трябва да се толерират. И ако наистина е разговарял с протестиращите там, би следвало да им обясни, че България не се готви за война и твърдо не желае война. И Алиансът като цяло не желае войни и повишаване на военното напрежение. Други предизвикват тази напрегната ситуация. НАТО като организация просто взема адекватни предпазни мерки. Затова подобни лозунги трябва да срещнат адекватен отговор от страна на българските институции“.

Той е категоричен, че виждаме пълно мълчание от страна на институциите.

„И от страна на МВнР, и от министерството на отбраната, правителството като цяло, като изключим факта, че премиерът Петков ясно се разграничи от мнението на министъра на отбраната, че нямало обстоятелства, които да предполагат разполагането на подсилен военен контингент на наша територия“.

Събев заяви, че трябва да има по-адекватен отговор и отпор на обществените настроения, които разколебават доверието на нашето общество в Алианса .

 „За съжаление ние не виждаме такъв отпор от страна на нашите институции. А точно обратното – някои министри с някои свои лични мнения или поведение стимулират такива настроения срещу НАТО, което е недопустимо“, каза още Събев.

На въпрос дали зад последните изяви на Стефан Янев като министър на отбраната прозира  дългата ръка на президента Радев, той отговори:

„Много анализатори правят такава връзка. Не мога да се ангажирам твърдо, че министър Янев по поръчение прави такива изявления, но надявам се това да му послужи като урок, че всеки един министър от българското правителство, особено министрите, които пряко са ангажирани с участието на България в НАТО и ЕС, не е желателно да изразява лични мнения, преди да са били обсъдени в самата организация и преди да се е изработила национална позиция. Защото да предпоставиш като министър на отбраната своята лична позиция и после да заявяваш, че ще я отстояваш в националната позиция, вече изпраща негативен сигнал към Алианса. Скандално е, че след 18 години членство в НАТО, български министри и премиери продължават да говорят за „партньорите от НАТО“. Крайно време е да се разбере, че в НАТО ние нямаме партньори, а имаме съюзници, което е нещо по-голяма и по-силно от партньор“.

Според него посланията на министър Янев по всяка вероятност ще  стигат до нашите съюзници в НАТО. „Всякакви обществени изяви или споделяне на мнения разбира се, че стават достояние за всички членки в НАТО. И естествено така страната ни губи доверие като надежден член на Алианса. Когато трябва да се укрепва единството на НАТО, предвид усложнената среда за сигурност и военно напрежение, което има в нашия регион, подобни негативни послания като това, че ако НАТО разположи контингенти в някои източноевропейски съюзни държави, ще са във вреда на съюзните интереси в областта на сигурността. Не може да се правят такива изявления, недопустимо е. Тези послания наливат вода не само в мелницата на български партии като „Възраждане“, Атака и пр. Видяхте след първото изявление на министър Янев – да не бъдат разполагани натовски подразделения на наша територия, как реагира руското посолство. Там тълкуват това като знак за разнобой в самата организация, въпреки че България не е взела окончателно решение по въпроса, а предстои обсъждането му, както заяви и премиерът. Правителството като цяло и особено министерствата, които имат пряко отношение към НАТО и ЕС, трябва да наситят публичното пространства с информация за Алианса, да бъдат по-съпричастни към неговата дейност и политика“, допълни още първият български представител в ЩАБ-квартирата на НАТО в Брюксел.

Tribune.bg