Коментар от „мъртвия човек“*: Кой кого „чегърта“ тези дни

Протест.

Снимка БГНЕС

Извинявам се, забавих малко коментара, но пък – имаше защо! Понеделникът започна ударно – след КСНС при президента Румен Радев всички близо 30 участници в „седянката“ по повод еврочленството на Северна Македония се оказаха под карантина заради коронавирусно заразяване, открито първо в председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Премиер, президент, самият Минчев, лидери на партии и ръководители на парламентарни групи, министри – това са изолираните след напълно безсмислената говорилня в началото на седмицата. Най-много от този КСНС може да съжалява варненецът Костадин Костадинов – водач на ПП „Възраждане“, но за това ще пишем малко по-късно.

Интересното е друго. Минчев кога се е почувствал зле, кога и къде е направил тест и научил резултата? Историята гордо мълчи за 100-процентната истина по този казус. Не е ясно и доколко карантината на премиера Кирил Петков не е нарушена още в следващите дни. Независимо от ваксинацията му!

Чакаме реален отговор, но поне малко ситуацията се успокои. От „Дондуков“ 2, МВР и други ведомства канонадата от излишно дрънкане понамаля за сметка на интерактивни изяви на Кирил Петков и Лена Бориславова. Страхотен тандем са тези двамата, ще оправят не само държавата, но и много др. неща буквално за броени дни!

Но стига с лиричните отклонения.

Паралелно пенсионерите получиха парите за януари и държавата завря и закипя. Над 1 млн. ощетени, огромен брой българи с опасни професии бяха буквално обидени с минимални корекции на пенсиите от четворната коалиция. Скандалът съвпадна с COVID-акцията на Минчев в президентството и до този момент се вихри със страшна сила. Ще разберем дали действително след Петльовден ще има реванш към пенсионерите от страна на кабинета. Лично авторът на тези редове нещо не (им) вярва.

Не беше само това. Пак управляващите (комунисти и други) ни в клин ни в ръкав поискаха оставката на главния прокурор. Декларацията от парламентарната трибуна беше толкова нелепа, че със същия успех и Иван Гешев можеше да обяви импийчмънт на президента и предсрочни избори „2 в 1“. Грубата намеса в работата на една от абсолютно независимите ни институции подсказва накъде върви „промяната“. Реално, към „подмяна“ със свои и удобни хора. Което и подозирахме.

Отново в този дух и преди тази изява свободен стил шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров хвърли оставка. Очевидно вече не му се занимава с глупостите на новото управление. Най-вероятно с цел да бъде „омаскарен“, последва анонс от властта, че му е отнето правото за достъп до класифицирана информация. Но, видите ли, това нямало нищо общо с неговото решение.

Опааа! Веднага си спомнихме прословутото „чегъртане“, обявено от Отровното трио, както и от ИТН, ПП ПП, „ДеБъ“, и (ни клин ни в ръкав) от „столетницата“ БСП. Цацаров не издържа, дайте да изгоним и Иван Гешев – сигурно това са мислели управляващите.

Уви, „чегъртането“ поне на главния прокурор със сигурност няма да е толкова лесно и политическо коректно! Въпреки розовите мечти на четворната коалиция.

И сега обаче възниква въпросът – кой кого „чегърта“? Защото в сряда видяхме (връщаме се малко назад и към ПП „Възраждане“) многохиляден протест срещу зелените сертификати и хиляди недоволни с възгласи „Оставка!“. Далеч съм от мисълта, че карантинираният Костадинов и дясната му ръка Цончо Ганев – или по-точно ПП „Възраждане“, е основна мярка за човешки права и демокрация в тази държава. Но чистата енергия на народа не бива да се подценява. Защото зелените сертификати надали ще останат тема №1 още дълго – идва по-голяма инфлация, ток, газ, услуги (всичко!) рипат като Стефка Костадинова. И не е изключено след седмици пред парламента „Оставка!“ да викат не 4000 – 5000 както тази сряда, а стотици хиляди – недоволни, гладни, безпарични. Без Коцето и Цончо!

И пак ще попитаме как върви „чегъртането“?

Защото е добре четворната коалиция да се ориентира в ситуацията. Чегъртат не ПП ПП, БСП, ИТН, „ДеБъ“ – реално чегърта народът.

Който както ги е избрал, така и ще ги свали с тояги.

Предстои!

Борис Проданов, „ВАРНА новини“

–––

* – Заглавието на материала е заимствано от съветския филм „Писмата на мъртвия човек“ (1986 г.) с актуален сюжет. В неназован град след ядрена война е въведен полицейски час от властите. Както и план за настаняване и продължителна изолация на здравите индивиди в централен бункер…
–––

Прочетете още:

Коментар от „мъртвия човек“*: Радев, Петков, Янев и Рашков ще ни докарат ли казахстански сценарий?

Коментар от „мъртвия човек“*: Душ на улука и токът – левче? А най-страшното предстои

Коментар от „мъртвия човек“*: Не стреляйте по премиера, той толкова може!

Коментар от „мъртвия човек“*: 100 дни ли?! През Благоевград, Враца, Шумен и към Отава!

Коментар от „мъртвия човек“*: Най-добре да закриваме държавата

Коментар от „мъртвия човек“*: Омикрон, джендър, подмяна

Коментар от „мъртвия човек“*: Балотаж и ден на траур

Коментар от „мъртвия човек“*: Подмяната продължава

Коментар от „мъртвия човек“: 10 ноември като 9 септември

Коментар от „мъртвия човек“*: Машините на хаоса

Коментар от „мъртвия човек“*: Шаманските танци на Кацаров

Коментар от „мъртвия човек“ (част І) *

Още по темата:

Спортният министър Василев към Илиана Раева: Затварям кранчетата на сервилните лакеи на мафията

Пародията е пълна! Илияна Раева и министър Василев се помиряват

Проф. Овчаров: Помагах на Анастас Герджиков и ме изчегъртаха