Проф. Балтов: Планът на кабинета за справяне с пандемията е прах в очите на хората

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС

Националният план за справяне с пандемията е прах в очите на хората. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ депутатът от ПГ на ГЕРБ и бивш директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Според него в пандемичния план не е съобразена заболеваемостта на медицинския персонал, а базата за оценка на ситуацията е 14-дневна – твърде дълъг период при положение, че при Омикрон броят на случаите расте експоненциално. Той допълни, че през последните пет дни имаме повече нови случаи на коронавирус, отколкото в най-големия пик на третата и на четвъртата вълна.

Друг проблем, според Балтов, е че в плана е заложено запълването на над 1200 интензивни легла, а през последните вълни сме стигали до над 800 настанени в интензивните сектори – тоест изчаква се прекалено дълго преди да се въведат най-строгите ограничения.

Според проф. Асен Балтов мерките у нас трябва да са по-затегнати, защото нямаме достатъчна защита срещу Омикрон. Освен това все още никой не може да каже дали новият щам се кара леко.

Все пак новият план на правителството е по-добър от плановете за справяне с пандемията на на служебното правителство, отбеляза Балтов. Той изрази надежда, че планът ще бъде коригиран, когато се отчетат пропуските му.

Според проф. Балтов са необходими и нови по-добри тестове за учениците. Сегашните не са достатъчно ефективни и хващат много малко от случаите, изтъкна той.

Бившият директор на „Пирогов“ призова всички да се ваксинират и да спазват мерките срещу коронавирус. Той очаква да се наложи поставянето и на втора бустерна доза ваксина, съдейки по опита на Израел.

Проф. Балтов предлага да се въведе задължителна ваксинация за лекари, социални работници, учители, военни, полицаи.

Вижте целия разговор във видеото:

bntnews.bg

Още по темата: Деница Сачева: Да се управлява криза чрез интензивните легла означава, че чакаме хората да влязат в болница