Мика Зайкова: За 3 месеца има 28% ръст на най-употребяваните хранителни продукти и зеленчуци (ВИДЕО)

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС

Бившият експерт в КТ „Подкрепа“ и най-възрастен депутат в предходните два парламента Мика Зайкова оцелява като пенсионер, благодарение на сина й, който й изпраща пари от чужбина. Това разкри самата тя в предаването „Говори сега“ по БНТ.

„Моята пенсия не е особено висока, защото съм работила 30 години в КТ „Подкрепа“, защото взимахме ниски заплати. Така че, моята пенсия се промени с 56 лв.“ Излиза, че Зайкова е от хората, които са взели по-малко спрямо декември. Пенсиите у нас този месец бяха по-ниски от очакваното. „Да. Аз имам син, който е адвокат в Америка и ми праща всеки месец пари. Иначе няма да мога да се оправя. Мъжът ми почина“.

Зайкова отиде с тв екипа на пазар, за да се увери за какво стига една пенсия. „Избрахме продукти от малката кошница от първа необходимост. 24 продукта. Макар че горе долу това е пазарът, който прави не ежедневно, но ежемесечно всеки човек. И сме превърнали кренвиршите, салама и другите неща в 1 кг, за да има база за сравняемост“, разказа в ефира синдикалистката.

Избрани са продукти с най-ниски цени. „Сравнихме ги с цените от ноември 2021г., от КНСБ бяха изследвани. Сметката сега ни излезе 157, 10 лв., а през ноември тя е била 122,45. Тоест разликата е 34,65 само за три месеца или 28% ръст на най-евтините, на най-употребяваните хранителни продукти и зеленчуци. Защото не сме избирали банани или маслини, които смятаме за един беден човек за лукс“.

Тези 157 лв. са почти колкото социалната пенсия. „Да. 170 лв. Не само пенсионерите, а и бедните хора първо си плащат сметките. Ток, парно, вода и тогава пазаруват. Могат ли да си позволят да похарчат 157 лв.

Издръжката на един човек за 1 месец, без повишените цени на тока и парното са 625 лв., а като сложим тези пари е 1000 лв. Така че бедните в България стават все по-бедни и все повече. Така че все повече хора се нуждаят от помощи. При всички случаи доходите трябва да се вдигнат и да се направи ново преизчисление на пенсиите. Минималната пенсия трябва да бъде над прага на бедност, обясни Мика Зайкова.

Минималната работна заплата е 650 лв., а минималната пенсия е 370 и на въпрос как е възможно линията на бедността да е 413 лв., Мика Зайкова отговори:

„По начало беше грешка да се смесват баби и жаби, извинявайте за израза. Едно е да преизчисляваш пенсия, а друго е да даваш социална добавка. Тази беше COVID. Грешка беше да се говори, че никой няма да получи по-малко пари и хората чакаха да не получат по-малко пари от това, което са получавали през декември. Само, че когато намалиш наполовина COVID добавката. Още тогава говорихме с колегите, че ще даде негативен резултат. Те казаха, ама ние ще го допълним. Не става така. Освен това не очаквах този удар, който направи НОИ да елиминира 2018 г. и 2019 г. Той ги елиминира и това свали базата надолу и затова се получиха тези разликиИ.

zonanews.bg

Прочетете още: Изключен от „ДеБъ“ разкри партията: Вкараха ни във фондове, където лапахме 4000 лв. за час работа