Рецепта на деня: Много лесна, вкусна и бърза баница

ВАРНА новини лого

Баницата е едно от любимите ястия на българите, а и на много чужденци, посетили страната ни. Всеки я прави по различен начин, а днес ще споделя една рецепта, която знам от баба си и която винаги гарантира страхотен вкус.

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница (много е важно да са пресни, внимателно четете етикета за датата на производство)

400 гр. сирене

6 яйца

1 кофичка (400 гр.) пълномаслено кисело мляко

50 мл олио

1 пак. бакпулвер

1/2 ч.л. сол, ако сиренето е безсолно може да сложите и цяла

100 мл прясно мляко

75 гр. краве масло + 2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Приготвяме плънката за баницата, като в купа (по-дълбока, защото ще шупне) натрошаваме сиренето, прибавяме 4 яйца, киселото мляко, олиото, содата и солта.

В тавичка с размери около 35 на 20 см., предварително подмазана с олио, поставяме първата кора, леко набрана, поръсваме с две лъжици от плънката, поставяме следващата и т.н. Внимаваме плънката да се разпределя равномерно по цялата кора. Преди последната кора трябва да сме употребили почти цялата плънка. Ако е останало нещо в купата, ще го ползваме към заливката. Нищо не се изхвърля.

Поставяме последната кора без да я поръсваме с плънка. С остър нож и без да натискаме (по скоро бодем отколкото да режем) разрязваме на три ленти по дължина и след това един път през средата по ширина, а след това през средата и на двете образували се след разрязването части. Така имаме 12 еднакви парчета.

Разтопяваме маслото с олиото и заливаме по разрезите с горещата мазнина.

Разбиваме в купата от плънката ( без да я мием) останалите 2 яйца и прясното мляко. Заливаме равномерно баницата и покриваме с фолио за печена.

Поставяме в предварително загрята на 180 градуса фурна. След 15 мин. отстраняваме фолиото и печем до хубава златиста коричка. Изключваме фурната и покриваме с навлажнена хартия за печене и чиста кърпа. След 10 мин. нашата невероятно вкусна баница е готова за хапване.

баница

Да Ви е сладко!

За ВН снимки и текст: Маня Петрова

Още по темата:

Рецепта на деня: Пресукан тутманик замесен с миксер (на студено втасване)

Рецепта на деня: Божествени милинки на нощно втасване (Замесени с миксер)

Рецепта на деня: Маслен хляб за Йордановден, замесен с миксер (СНИМКИ)

Рецепта на деня: Уникално вкусни рогчета, замесени с миксер (СНИМКИ)

Празнична погача (месена с миксер) – бързо, лесно и вкусно (Снимки)

Неделно изкушение: Пухкав тутманик, замесен с миксер

Рецепта на деня: Вкусен и здравословен хляб замесен с миксер (СНИМКИ)