Близо половината ресторанти в столицата са пред фалит

ВАРНА новини лого

Thinkstock/Getty Images

„Една трета от софийските ресторанти са пред фалит, в Пловдив пък над 50 хотела са „на тезгяха“ за продаване“. Това заяви почетният председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин в ефира на Нова нюз.

По думите му страхът на гражданите от COVID пандемията оказва сериозно влияние на бизнеса. Според него проблемите в сектора се задълбочават допълнително заради поскъпването на газа и електричеството. той определи спа центровете, където много от услугите са индивидуални, и различните къщи за гости като единствените обекти, които се справят добре в условия на криза.

„Ако се отървем с 20-30 процента спад на зимния туризъм ще е добре, а ако заглъхне и пандемията може да се измъкнем тази година“, коментира той, като допълни че хотелиерите в Банско са си отдънали след промяната в заповедта на здравното министерство, според която се ограничаваше влизането на чужденци от страни в червената зона.

Председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Тракия“ коментира новите правила за влизане в страната, като според него са „един голям прът в колелото на зимния туризъм в България“. Към тях се добавя и забраната на РЗИ-Смолян за дейността на нощните заведения в курортите.

„Разочаровани сме, имахме очаквания за добър зимен туристически сезон. Всичко това го обрича на провал. Все още няма отлив от отказани резервации, но новата заповед безспорно ще се отрази негативно, тъй като ще натовари финансово решилите да почиват у нас“, категоричен бе той.

Според председателя на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора Вени Петрова пък на собствениците на заведения и места за настаняване в града им е по-изгодно да не работят – 15 процента от заведенията и 4 хотела ще затворят временно врати от следващия месец.

От Tribune.bg