От синдикат „Образование“ искат автономност на училищата в пандемичната обстановка

ВАРНА новини лого

Снимка: istock.

От Синдикат „Образование“ одобряват предложеното удължаване на междусрочната ваканция. Това е правилно стратегическо решение за учители, ученици и родители, се казва в съобщение от синдиката, в което се препоръчва и от МОН и от регионалните инспекторати да продължат да следят обстановката в образователната система.

От синдиката препоръчват ежечасния контрол на обстановката във всяко училище, за да улеснят процедурите в кризисната ситуация.

Позицията им е преди подписването на нов анекс, което ще се случи до края на другата седмица. Анексът ще продължи регламентираните права на учители и служители при работа в пандемична обстановка.

„А безспорно кризисна ситуация възниква не само при установяване на заразени и болни от Covid, но и тогава, когато отсъстват повече от 8% от педагогическия или непедагогическия състав в образователните институции“, пишат от синдикат „Образование“.

Те приветстват диференцирания подход към всяко училище, но настояват училищните ръководства и директорът да могат да вземат автономни решения за преминаване в ОРЕС, като само уведомяват за това РУО и МОН.

От просветното ведомство сега афишират болни и карантинирани ученици и учители, но не се фокусират върху отсъстващите учители, а отсъствието на висок процент учители прави невъзможна организацията на учебния процес.

Оформянето на оценките на учениците за първи срок може да става и в електронна среда, нещо, което се случи под натиска на родителите, но е единственият възможен вариант в сегашната ситуация.

news.bg