От ПИК! Журналистът Веселин Желев: Някой да прочете на Харвардския министър “Фашизмът“ на Желю Желев

ВАРНА новини лого

Колаж: ПИК

Харвардският ни министър-председател май има нужда от опреснителен курс по история. И някой междувременно да му прочете “Фашизмът“ на Желю Желев.

Това пише във Фейсбук журналистът Веселин Желев. Повод за мнението му стана изказването на Кирил Петков в Скопие, че българите са фашисти и в България е имало фашистки режим. 

“Българският тоталитарен режим е комунистически“, отбелязва още Желев припомняйки на Петков, че и фашизмът е такъв режим, но у нас никога не го е имало като държавна форма на управление.

Харвардският ни министър-председател май има нужда от опреснителен курс по история. И някой междувременно да му прочете “Фашизмът“ на Желю Желев.

Това, което е казал днес, ако наистина го е казал, съдържа индиректно допускане, че и България е била „фашистка държава“, както я нарича официалната северномакедонска пропаганда. До 1944 г. в България е имало еднолични, авторитарни режими и фашизоидни групи и партии, но не и тоталитарен режим като фашисткия в Италия или националсоциалистическия в Германия.

Българският тоталитарен режим е комунистически и започва, след като комунистите (чиито приемници днес са коалиционни партньори на Петков) с помощта на Червената армия и по пътя на терора установяват еднопартийна диктатура през 1947 г. и свършва с техния вътрешнопартиен преврат през 1989 г.

Единственото, което до момента виждам Кирил Петков да е донесъл от Америка, е самонадеяността. С думи като „фашизъм“ и „фашистки“ можеш да си играеш, докато се разхождаш с лозунг по жълтите павета, но като станеш министър-председател, не можеш.

pik.bg