От ПИК! Кирил Петков: „Новият модел, с който управляваме ковид кризата, дава ясни резултати.“ Ясните резултати – 11 000 новозаразени дневно

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС

Премиерът Кирил Петков дава отчет за дискутираните теми на днешното заседание на правителството.

„Новият модел, с който управляваме ковид кризата, дава ясни резултати“, каза Кирил Петков в изявление пред медиите, като пропусна да спомене, че до този момент ясните резултати за управляване на кризата се изчерпват единствено до 11000 новозаразени дневно, което е абсолютен рекорд за страната ни.

„В момента не затваряме нито една от областите и бизнеса, засега сме на етап II. Едновременно с това имаме отделни мерки в някои от областите. Следим модела много внимателно и за първи път имаме много ясна прогноза накъде вървят нещата, интензивните легла не се запълват с някаква опасна скорост“, добави той.

„Вече имаме конкретни мерки, които се взеха по отношение на цените на тока и газа откъм подпомагане на бизнеса и битовите потребители. ,Бизнесът е компенсиран със 110 лева за ноември, със 130 за декември и сега се прие нов таван до 250 лева за мегаватчас за януари, в зависимост от пазарните цени. До този момент сметките за декември са високи, но компенсацията, която ще получат в началото на февруари, ще включва допълнително подпомагане, което сме предприели през декември, т.е. тяхната сметка ще бъде значително по-ниска. Същото ще е и за газа – през февруари ще получат по-ниски сметки“, разясни министър-председателят.

Той се спря и на темата за язовирите. 

„За язовирите трябва да има промени – защото в момента е абсолютна бъркотия. Наследяваме един ужасен пъзел от неупревляеми обекти. Язовир „Огоста“ е вторият по големина язовир, който е опасен. Ако не вземем мерки, в следващите няколко месеца имаме опасност тази критичност да се качи. Дори няма ясна стандартизация кой колко е опасен. Имам чувството, че последните 30 г. не е ясно кой какво е правил –  язовирите не са в никакво състояние, в образованието имаме казуси, които трябва да се решават. С Северна Македония нямаме железница, нямаме полет“, поясни Кирил Петков. 

pik.bg