Блинкън заяви, че е провел откровена дискусия с Лавров

ВАРНА новини лого

iStock

Американският държавен секретар Антъни Блинкън каза, че разговорите с руския външен министър Сергей Лавров днес са били откровени и ползотворни, като Вашингтон се е опитал да разбере дали Москва е готова да поеме по дипломатическия път на успокояване на напрежението около Украйна, предадоха от Ройтерс, цитирани от БТА.

Блинкън каза пред журналисти в Женева, че САЩ са се съгласили да споделят с Русия своите опасения и идеи по-подробно и в писмен вид следващата седмица, и добави, че двамата с Лавров са постигнали съгласие за важността дипломатическите усилия да продължат.

Според източник от руската делегация Русия и САЩ може да имат нова среща следващия месец за обсъждане на исканите от Москва гаранции за сигурност, предаде РИА Новости.

Американският държавен секретар каза, че е обсъдил на срещата с руския си колега днес Иран, определяйки иранската ядрена сделка като пример за тема, по която Москва и Вашингтон могат да работят заедно в сферата на сигурността.

Блинкън каза пред журналисти в Женева, че все още съществува прозорец на възможности за връщане към ядрената сделка с Иран от 2015 г.