От ПИК: Правосъдният министър се оплете като пиле в кълчища от мерак да бутне Гешев

ВАРНА новини лого

Колаж: ПИК

Правосъдният министър Надежда Йорданова се оплете като пиле в кълчища заради мерака си да бутне главния прокурор Иван Гешев от поста му. Тя не успя да обясни кои процедурни нарушения или закононарушения я мотивират да изготвя искане за отстраняването на обвинител номер 1 в държавата.

„Получаваме различни сигнали, работим по тях. Очакваме решението на Конституционния съд дали министърът е в правото си да иска тази оставка. 8 февруари е датата , когато очакваме това решение“, коментира обаче още с недомлъвки Йорданова.

Пленумът на Висшия съдебен съвет трябва да вземе решение в крайна сметка.

„Всеки един от членовете на ВСС ще продължи кариерното си развитие другаде. Когато осветляваш един проблем, ако не поставяш важните проблеми, въпроси, как обществото ще разбере, че във ВСС има проблем“, попита неясно Йорданова.

„Има доста много материали срещу Гешев, не е само млекопреработвателната компания „Жоси“, но нека не изпреварваме събитията“, каза Йорданова без конкретика. „Предстои да видим какво ще реши пленумът на ВСС, аз съм подготвила материалите за освобождаването на Гешев. Не се изисква да има престъпления, нарушенията са достатъчни да се иска освобождаването му“, поясни Йорданова.

„Главният прокурор действа от името на обществото по европейските критерии, затова очакванията към него са по-големи. Свидетели сме как Гешев замита определени случаи . Вадят се каламбури, които оневиняват фактите, Гешев си затваря очите. Да припомним, че проф. Янаки Стоилов като министър на правосъдието обжалва отказа на ВСС да се занимава с тези казуси“, продължи инсталираната от Иво Прокопиев министърка.

„С мен не е са обсъждани конкретни казуси като „Цацаров“, „Лена Бориславова“. Личността, моралът, гръбнакът на тези хора е важен, но нека решим как ще действат органите и с какви правомощия. Настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните“, каза Йорданова.

Тя коментира дали няма да се окаже в капан с персоналните подмени. Проблемът според нея не е личностен, а в борбата с „дълбоката държава“.

„Особено внимание трябвало да се обърне на готвените промени в Закона за домашното насилие. По тази материя жертви били както жени, така деца и мъже. Това насилие не е еднократен акт“, поясни министърът.

pik.bg