Антибългарската соцпартия се разпада като пясъчна кула! Нинова постигна това, което десните не успяха за 33 г.

ВАРНА новини лого

Източник zonanews.bg

Знакови фигури от БСП напускат столетницата, разочаровани от действията на председателката Корнелия Нинова, съобщава „Труд“. Идеята е да се създаде нова лява партия, в основата на която щяло да е идейно-политическото обединение „Платформа Социализъм 21 век“, чиито принципи бяха публикувани веднага след разгрома на БСП на изборите на 14 ноември м. г.

„Напускам БСП“, обяви бившият лидер на БСП Михаил Миков. Търпението му преляло след като 50-ят конгрес на столетницата констатира, че нямало оставка на председателката Корнелия Нинова и я остави на поста до септември 2024 г. „Те като не констатираха, аз констатирам“, каза Миков. Той потвърди, че ще се прави нова лява партия, тъй като имало голяма обществена нужда от това. Вече имало групи с настояване за създаването й, предстои да се върви към действие, уточнява Миков.

Медията е потърсила и други досегашни членове на бившата компартия, подписали „Платформа Социализъм 21 век“, които също признават, че ще напуснат БСП. Сред тях са Ана Ананиева, Ана Пиринска, Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Георги Божинов, Георги Пирински, Юрий Асланов, Явор Куюмджиев и др.

Преди съботния конгрес от „Платформа Социализъм 21 век“ пуснаха резолюция, в която обявиха, че Нинова няма правомощия на председател на БСП от 16 ноември, когато обяви, че подава оставка. „Ако има доблестни хора, решението на конгреса за оставката на Нинова, което е противоуставно ще бъде обжалвано в съда“, коментира пред „Труд“ Георги Божинов.

Миков бе скептичен за обжалването, защото отговорът на магистратите щял да бъде, че това са вътрешнопартийно проблеми. От вътрешната опозиция определиха случилото се на заседанието на конгреса в събота като позор.

Припомниха, че висшият форум е трябвало само да констатира оставката, както пише в чл.31, т. 13, ал.7 от устава на БСП, а не да я подлага на гласуване и обсъждане. Коментарът бе, че в знак на благодарност, назначеният за областен управител на Благоевград Валери Сарандев е направил подписка в защита на Нинова.

zonanews.bg

Още по темата: Скандално от президентството: БСП се самоуби! Ликуй, народе! Нинова си направи сепуко!