Коментар от „мъртвия човек“*: Grindr-гей(т) и Тото-гейт. И все Кирил Петков в скандала

ВАРНА новини лого

Колаж "ВАРНА новини"

Седмицата още не е приключила, а премиерът Кирил Петков и ПП ПП вече на два пъти бяха хванати в крачка. И то – каква!

Първо министър-председателят (за кратко) качи пост от телефона си, който недвусмислено показваше, че предишната му дейност в Интернет през мобилното устройство вероятно е била свързана с приложението Grindr – най-голямата световна социална мрежа за гей-, би- и транс-запознанства и комуникация. В нея може спокойно да се общува с достъпните в ХХI век методи.

Като съвременен човек авторът на тези редове не би се притеснил от подобна развръзка на върха в държавата. Не е съвсем хубаво, но е очаквано. Отдавна не е скандално да си на „другия бряг“, още повече, че за четворната коалиция видимо всеки електорат е важно да бъде припознат като свой. (Подсказвам и защитна теза за Кирил Петков.)

А иначе, баща на 3 деца, сякаш не върви да разменя нишани с расови мъже. Макар, че след дълги години брак, мнозина търсят и други методи да „олабят жилата“.

Пак казвам, случката с Grindr въобще не бива да е проблем в годините на гей-паради и еднополови бракове по цял свят. Възпитано е да не се афишират подобен тип наклонности, но всичко е въпрос на възпитание.

По-страшното го видяхме тази сутрин. Скандал се разрази в Народното събрание! Председателят Никола Минчев изчете изявление на депутатът от ИТН Александър Тодоров. Той беше назначен от спортния министър Радостин Василев за шеф на Българския спортен тотализатор. Но казусът е се, че в петък, 21 януари Тодоров е подал декларацията си в Търговския регистър, подписвайки документа с ясното съзнание, че все още е депутат. В закона обаче ясно е записано, че за да бъде назначен, той не трябва заема други държавни постове.

Имах нещастието да проследя дискусията в Парламента и ми стана тежко на душата. По съвсем елементарен начин управляващите отново попадат в юридически капан, който се пропуска само с една отметка в декларацията. По подобна схема и Кирил Петков стана икономически министър с двойно гражданство. Законите за четворната коалиция или са врата в полето, или сме на прага на нещо тревожно, което на всяка цена трябва да бъде избегнато.

Тотото очевидно е сочна хапка за управляващите и всички методи са позволени. Независимо от факта, че избързването с 3 – 4 дни не променя абсолютно нищо. Но желанието за реванш, за отмъщение, за „изчегъртване“ – това вече е пандемия, която ни удари по-зле и от коронавирусната.

Баба ми, лека й пръст, казваше: „Оцетът, колкото е кисел, вреден е за съда си!“

Е, четворната коалиция подкислява, че дори и накъртва, но нали съдът е нашата родина България?

Кое му беше най-важното на тотализатора, че се бърза с овладяването му, при положение, че работата е почти в кърпа вързана, а месецът така или иначе още не е приключил?

Тук прозира фактът, че очевидно това редовно правителство е пътник, а в очакването на нов служебен кабинет преди края на зимата се подготвя овладяването на държавата с поредната група авери, роднини и съпартийци.

Няма нищо неочаквано, но разчитаме управляващите да поемат отговорност за липсата на бюджет, за цените на тока, за намалените пенсии, за инфлацията, за замразената минимална работна заплата или по-популярно обяснено – за съсипията в България.

Защото, докато храмовете и болниците не могат да си платят тока, премиерът споделя линкове с Grindr, а коалиционните му партньори завземат тотото.

Не е ли време да си ходят?

Борис Проданов, „ВАРНА новини“

–––

* – Заглавието на материала е заимствано от съветския филм „Писмата на мъртвия човек“ (1986 г.) с актуален сюжет. В неназован град след ядрена война е въведен полицейски час от властите. Както и план за настаняване и продължителна изолация на здравите индивиди в централен бункер…

–––

Прочетете още:

Коментар от „мъртвия човек“*: Ще преименуваме ли Варна на град Путин?

Коментар от „мъртвия човек“*: „Суверенът“ подава оставка… Но може да вдигне и червен картон

Коментар от „мъртвия човек“*: Кой кого „чегърта“ тези дни

Коментар от „мъртвия човек“*: Радев, Петков, Янев и Рашков ще ни докарат ли казахстански сценарий?

Коментар от „мъртвия човек“*: Душ на улука и токът – левче? А най-страшното предстои

Коментар от „мъртвия човек“*: Не стреляйте по премиера, той толкова може!

Коментар от „мъртвия човек“*: 100 дни ли?! През Благоевград, Враца, Шумен и към Отава!

Коментар от „мъртвия човек“*: Най-добре да закриваме държавата

Коментар от „мъртвия човек“*: Омикрон, джендър, подмяна

Коментар от „мъртвия човек“*: Балотаж и ден на траур

Коментар от „мъртвия човек“*: Подмяната продължава

Коментар от „мъртвия човек“: 10 ноември като 9 септември

Коментар от „мъртвия човек“*: Машините на хаоса

Коментар от „мъртвия човек“*: Шаманските танци на Кацаров

Коментар от „мъртвия човек“ (част І) *