От ПИК! Даниел Митов: Правителството спи, докато НАТО обявява бойна готовност. Казаното от Кирил Петков не е никаква стратегия за кризата с Украйна

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС, архив

Ние стоим на твърди евроатлантически позиции и когато напрежението расте се искат ясни позиции къде стоим. И поради това, че НАТО планира да разположи на източния фланг войски и техника, ние трябва да подкрепим това, ако имаме смелостта да го направим като страна. Не бива да говорим за НАТО като за нещо трето и външно за нас. България е член на НАТО и българската армия е натовска армия. Това каза пред бТВ Даниел Митов от ГЕРБ по повод позицията на кабинета за кризата в Украйна и заявката на ГЕРБ, че ще подкрепят позиция, свързана с НАТО.

Добре е да има демонстрация на мощ, която да е сдържаща по отношение на другата страна, посочи Митов, който е категоричен, че българската позиция не се е изяснила все още. Въпреки изявлението на Кирил Петков, който заяви, че трябва да се използват всички възможности по дипломатичен път напрежението да бъде решено и че нашата стратегия ще е градена върху българската армия.

Това стратегия ли е? Казаното, че сме за дипломация, а не за война, не е стратегия. А иначе българската армия си е тук и така или иначе на нея се основава стратегията, посочи Митов.

Русия търси слаби звена в НАТО. Единството на НАТО се демонстрира и чрез заедност, заяви той.

Премиерът в парламента не каза нищо, повтори същото сега, припомни депутатът от ГЕРБ. Ако позицията е неясна, то нейната консистентност е глупост, отсече Митов.

Премиерът Петков не каза нищо ново, нито пък някаква стратегия, това не е никаква стратегия, посочи той. Никой не спори, че дипломацията е по-добра и е по-добре да има ми, а не война, заяви Митов.

Ние сме заявили, че правителството има нашата подкрепа, ако НАТО реши да има сили на наша територия, заяви още Митов.

Русия дълго търси реванш за загубата на студената война. Режимът на Путин си мисли, че може да върне някаква Ялтенска система на сфери на влияние и се използват хибридни тактики за дестабилизация на страни. Виждаме информационни кампании, с които се цели това. Когато напомпаш чрез дезинформация страните в някакъв конфликт, той се разраства и се започва социален сблъсък. Това прави Русия навсякъде, смята Даниел Митов.

Целта на Руската федерация е да внуши, че НАТО е морално остаряла организация и да върне политиката в рамките на 19 век. Русия търси повод за война, повод за агресия. Когато поставяш ултиматуми, на които знаеш, че няма да получиш отговор, това означава, че търсиш конфликт, категоричен бе Даниел Митов.

Когато НАТО е обявила пълна бойна готовност и когато руският външен министър каза, че НАТО трябва да излезе от България, правителството спи. Ние трябва да ги събудим, защото бяха заспали, отсече той.

От ПИК