Томислав Дончев: Ако новото правителство не продължи работата по тунела под Шипка, може да се наложи България да върне около 30 млн. лв. европейски средства

ВАРНА новини лого

Снимка: Фейсбук.

Ако новото Правителство не продължи работата по тунела под Шипка, може да се наложи България да върне около 30 млн. лв. европейски средства, тъй като обходният път на Габрово, който води към бъдещия тунел, е изграден и с европейски средства. Това коментира народният представител от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев минути преди дискусия за бъдещето на тунела под Шипка, която се проведе в Габрово по инициатива на местната власт и по повод разнопосочни позиции на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов за този обект.

Общинските съветници и кметът на Габрово Таня Христова го поканиха на заседание на Общински съвет, за да изясни позицията си и намеренията си по отношение на тунела под Шипка. Общински съветници от различни политически партии потвърдиха подкрепата си за тунела и призоваха министъра да не политизира този обект, изключително важен за развитието на региона. Кметът на Габрово Таня Христова подчерта, че се надява, че министърът е разбрал, че с габровци шега не бива и че за нея е важно дали ще бъдат заложени средства в държавния бюджет за стартирането на тунела през тази година.

Министърът призна грешката си пред габровските общински съветници и поиска прошка.

Томислав Дончев го поздрави за това, че е променил позицията си и че е дошъл при габровци.

„Отчитам, че министър Караджов е променил позицията си и намерението си да спре проекта за тунел под Шипка. Това е обект не само с местно, дори не само с национално значение, той е с европейско значение, част от европейски коридор номер 9. Освен това той има почти пълна готовност за реализация – има разширен идеен проект, има избран изпълнител, има предвидено финансиране от новата европейска транспортна програма“, обясни Томислав Дончев.

„На министъра му беше нужен месец да се запознае с проекта за тунел под Шипка и да промени позицията си, затова нека да му дадем още един месец да се запознае и с магистрала Хемус и тогава да коментираме думите му, че дори не е начертана на картата и че не може да стане преди 2027 година“, каза Томислав Дончев в отговор на журналистически въпрос как ще коментира думите на министър Караджов за автомагистрала „Хемус“.

Пресцентър ПП ГЕРБ