Промяната: Пекарни за хляб масово затварят, останалите теглят кредити, за да платят тока си

ВАРНА новини лого

Източник Тодоринка Бернардова, gotvach.bg

Хлебопроизводители алармират, че теглят кредити, за да погасяват сметките за ток, а оцеляването на бизнеса е под въпрос. До момента поскъпването на хляба вече е 30%, а от следващия месец се очаква ново поскъпване и съкращения. От бранша алармират, че пазарът е неподготвен за драстично поскъпване, а компенсациите не са достатъчно за оцеляването им. 

Димитър Людиев
Димитър Людиев
Източник: Bulgaria ON AIR

„Миналата година по това време плащахме 15 хил. лева, в момента сметката е 62 хил. лв при същото производство. Цената на газта от 2 хил. лв. сега е 9 хил. лева. Цената на брашното през последната една година почти двойно се увеличи. От следващия месец, освен увеличение на цените, предстои и съкращение на персонала“, обясни пред „Bulgaria ON AIR“ Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите.

В малките частни пекарни увеличението е с около 25%. Така цената на занаятчийския ръчен хляб достига 5 лв. 

Пенсионерката Таня Добрева
Пенсионерката Таня Добрева
Източник: Bulgaria ON AIR

„Всичко е скъпо, то не се издържа. Аз слушам по телевизията, пенсионерите се оплакват. Как няма да се оплакваме?! Взех на мъжа ми половината, като почина, обаче сега не мога да свържа двата края. И синът ми е при мен, безработен на 62 години“, оплака се пенсионерката Таня Добрева.

От близо 200 пекарни и закусвални в Бургас, около 20 вече са затворили обектите си. Други пък вече са с режим на тока и почти не отопляват помещенията си.

zonanews.bg

Прочетете още: Коалицията ГЕРБ-СДС предлага държавна помощ за общини, църкви, болници и училища