Нови призиви за оставката на Борис Джонсън

ВАРНА новини лого

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер е изправен пред нови призиви да подаде оставка след като депутатът от торите Тобаяс Елууд стана поредният, който поиска Борис Джонсън да се оттегли от поста си, пише BBC.

Депутатът даде заявка, че ще внесе писмо за недоверие към премиера на фона на продължаващия разгорещен дебат около партитата на Джонсън по време на национален локдаун. Във вторник колегата му Питър Олдоус сподели, че е направил същото.

Най-малко 54 депутати от Консервативната партия трябва да внесат подобно писмо, за да се стигне до гласуване за бъдещето на премиера. 

Шепа депутати от партията на Джонсън, включително лидерът на шотландските тори Дъглас Рос, заявиха, че са изпратили такива писма до комисията, която провежда конкурсите за лидерското място. Общият им брой, обаче, засега остава неясен. 

Джонсън се опитва да преодолее недоволството, предизвикано от седмици в резултат на медийните заглавия, обвиняващи го за провеждането на партита в правителствени сгради по време на действащи COVID ограничения. 

Британският премиер отказа да потвърди твърденията на пресата, че е присъсътвал на парти в апартамента си на „Даунинг стрийт“ на 13 ноември 2020 г.

Събирането е едно от 12-те събития в Даунинг стрийт и Уайтхол, разследвани от лондонската полиция за предполагаемо нарушаване на противоепидемичните мерки в страната.

Novini.bg