Националната дирекция за Антарктида на Аржентина и Българския антарктически институт подписаха сътрудничество

ВАРНА новини лого

Пресфото-БТА, Снимка: Владимир Шоков

Споразумение за антарктическо сътрудничество между Националната дирекция за Антарктида на Република Аржентина и Българския антарктически институт беше подписано днес от Гилермо Кармона – секретар по въпросите за Малвинските острови, Антарктида и Южния Атлантик в Министерството на външните работи, международната търговия и вероизповеданията на Аржентина, и от проф. д-р Христо Пимпирев – председател на Българския антарктически институт. Той е и ръководител на българските антарктически експедиции на Ледения континент.

Имахме 15-годишен договор за антарктическо сътрудничество с Аржентина и сега го подновяваме, но като нов договор, който е продължение на предишния договор, обясни проф. Пимпирев след подписването на споразумението в заседателната зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На подписването присъстваха също ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков и посланикът на Аржентина в България Алфредо Атанасоф.

Преди това посолството на Република Аржентина в България и Българският антарктически институт откриха фотоизложбата „България и Аржентина – 30 години сътрудничество в Антарктида“ в централното фоайе в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Гилермо Кармона благодари за досегашното антарктическо сътрудничество между Аржентина и България на проф. Христо Пимпирев, на членовете на Българския антарктически институт и на посланик Алфредо Атанасоф, който произхожда от семейство, което е емигрирало от България в Аржентина. Аржентинската антарктическа програма е приоритет в националната ни външна политика, заяви Гилермо Кармона и подчерта, че присъствието на Аржентина на Белия континент е от 1904 г.

Националната ни антарктическа програма се основава на много силните връзки за сътрудничество с всички държави, които имат бази на Ледения континент, сред които е и България. И затова за нас е изключително важно днес да подновим това сътрудничество с България, защото Ушуая, в Аржентина, е изходната точка, от която се тръгва за Антарктида, каза Гилермо Кармона.

През ноември 2021 г. България изпрати на Антарктида участниците в 30-ата българска експедиция, което е гордост за България, гордост е за проф. Христо Пимпирев и за всички учени, които извеждат страната на високо и достойно място в научните дейности на Ледения континент, каза посланик Алфредо Атанасоф. Той припомни, че Аржентина е оказвала логистична помощ на първите български антарктически експедиции през 1993-1994 г. и 1994-1995 г. В днешния ден, в който се подписва това споразумение за сътрудничество, в Аржентина се отбелязва Денят на Антарктида, каза посланик Атанасоф. Той отбеляза, че Гилермо Кармона е пристигнал сега специално в България за подписване на споразумението за продължаване на сътрудничество на Антарктида между България и Аржентина.

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков благодари на Аржентина за помощта, която оказва на българските антарктици, за да достигат до българската антарктическа база на остров Ливингстън.

Фотоизложбата, експонирана в централното фоайе в Ректората на Софийския университет, показва връзките и сътрудничеството между антарктиците на България и Аржентина на Ледения континент, подчерта проф. Христо Пимпирев при откриването на изложбата.

БТА