Деница Сачева: Предложеният от „Продължаваме промяната“ бюджет всъщност може да се нарече „продължаваме инфлацията“

ВАРНА новини лого

Предложеният от „Продължаваме промяната“ бюджет всъщност може да се нарече „продължаваме инфлацията“. Министър Василев я харесва, защото на неин фон може да отчита големи приходи. Гражданите обаче твърде добре разбират тази игра и тя не носи на правителството никакви дивиденти. Това написа във Фейсбук народният представител от ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

„Крайно време е управляващите да кажат къде са тези митични 8 млрд. лв., които са спрели от кражби. ГЕРБ не е на власт от май 2021 г. Защо не виждаме в бюджета такива приходи? Или това беше от словесните пиратки, които се хвърляха безотговорно по време на кампанията? Вместо „намерените“ 8 млрд. лв. имаме нов дълг за 7,3 млрд. лв.

Предвидените 90 млн. лв. за увеличение на детските надбавки трудно ще докажат своята ефективност. Увеличение с 10 лв., 20 лв. или 30 лв. в зависимост от броя на децата не е съществена подкрепа. Все пак е положително, че се запазват данъчните облекчения за работещи родители, въведени от последното правителство на ГЕРБ. С тях всички деца ще получат подкрепа от държавата“, написа още тя.

„В същото време не виждаме средства за програмата за осигуряване на детегледачки – „Родители в заетост“. Тя има пряко отражение върху пазара на труда, защото дава възможност на родителите да се върнат на работа, както и на безработни хора с подходяща квалификация да намерят ново работно място.

Политиките за хората с увреждания в този бюджет най-ясно личат от поставените цели. В табличката с гръмко заглавие „Ключови индикатори за изпълнение и целеви стойности“ ясно пише, че до 2024 г. – да, 2024 година – управляващите си поставят за цел броят на хората с увреждания, включени в мероприятия за рехабилитация и социална интеграция да достигне 3 000. А, хората с увреждания, които получават финансова подкрепа, са 672 000. Тези две числа ясно илюстрират каква е политиката за хора с увреждания на правителството – повече помощи, по-малко интеграция“, добави Сачева.

„Средствата по Закона за българския жестов език отново са в размер на 6 млн. лв. Ако не се промени ставката за преводачи на жестов език, глухите хора няма да могат да се възползват от правата си по този закон.

Непроменени остават и парите по Националния план за действие по заетостта. Вместо да се залагат пари по мерки, които няма да работят (пример е 75/0 в сегашните условия), можеше да се мисли за ликвидна подкрепа на бизнеса.

Призовавам управляващите да помислят за увеличение на работните заплати в АСП, АЗ и ГИТ. В рамките на управлението на последното правителство на ГЕРБ възнагражденията бяха увеличени с 30%. Това е ключово важно, защото дисбалансите в заплащането между системите на образование, здравеопазване и социална политика вече са налице.

И накрая, не трябва да се допуска социалната политика да бъде механичен сбор от идеи и програмни намерения на партиите в коалицията. Кабинетът трябва да има ясна цялостна и координирана програма, защото рискува да изхарчи много пари без ясна ефективност и обществена полза“, написа още народният представител.