Писателят Илиян Кузманов обявява награда за дебютен роман на български автор

ВАРНА новини лого

Илиян Кузманов Кадър YouTube

Писателят Илиян Кузманов, чиято книга „Ако срещнеш Буда, убий го“ стигна до 15 място в Топ 20 класациите на „Амазон“, обявява нова награда за дебютен роман на български автор. За БТА той уточни, че призът ще бъде връчен през декември тази година.

Ще бъде отличен роман, издаден през 2021 г. или настоящата година, като жанрът няма значение, а единствено качеството на историята и как е разказана. Претенции към годините на авторите нямам, тъй като за литературата и писането на книги възраст няма, допълни Кузманов. Той посочи, че целта на новата награда е да популяризира родната литература и да покаже, че в България има добри творци. Кузманов уточни, че за оценяването на кандидатстващите за отличието творби ще разчита на експерти, но и той ще даде своето мнение.

Във Варна собственият си роман Кузманов е решил да представи по нетрадиционен начин – в единственото в крайморския град, а и по цялото Черноморие кабаре с вариететна програма. Такива заведения за съжаление у нас вече няма, а туризмът има нужда от тях, обясни решението си писателят. Той допълни, че собствениците на заведението също ще подкрепят идеята за наградата за дебютен роман на български автор.

Кузманов каза още, че се надява в края на настоящата година вторият му роман да стане факт. По думите му вдъхновението си за него е почерпил от „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков, като в книгата съчетава по малко от древната световна история и философията. Засега заглавието на романа е „Дяволът. Аз го познавам“, уточни писателят и допълни, че отговорът дали наистина познава Сатаната читателите ще открият сами за себе си, след като прочетат книгата.

Мила Едрева, БТА

Прочетете още: От Освобождението до момента пет манастира в страната са имали статут на населено място