Сдружение „Български музеи“ в протестна готовност заради субсидиите

ВАРНА новини лого

Снимка visit.varna.bg

Сдружение „Български музеи“ са в протестна готовност заради предложеното 5% увеличение на основния стандарт за субсидиране на музеите и галериите в проекта за Бюджет 2022.

В „Денят започва“ по БНТ Борис Хаджийски, председател на УС на сдружението и директор на регионалния музей в Пазарджик, заяви, че културните институции настояват за 50% увеличение на субсидията им, а не 5%.

Искането им е за покриването на основните режийни разходи, осигуряване на нормална дейност в музеите и увеличение на заплатите на служителите в тях. По думите на Хаджийски с увеличението на възнагражденията в образователната сфера през последните години се е отворила голяма ножица между стандарта на живот на музейните работници и на учителите. Затова се наблюдава сериозен отлив на млади кадри от музеите към системата на образованието. Рискът музеите да останат без подготвени кадри поставя под заплаха и изпълнението на обществената мисия на културните институции, изтъкна Хаджийски.

Директорът на Природонаучния музей в Пловдив доц. Огнян Тодоров изтъкна, че сметките за ток на музея са се повишили от 3700 лв. на 17 400 лв. Под риск е опазването на живата експозиция на музея, както и възможностите му да посреща гости в нормални условия.

Директорът на музея в Клисура пък Стоян Иванов отчете, че през последните две години имат намаление на приходите от 70% в сравнение с 2019 заради пандемията и отлива на туристи в града. Финансирането ще стигне за сметките за ток, но не и за увеличение на заплатите, изследователска и научна дейност.

7dnibulgaria.bg

Прочетете още: Лични вещи на граф Игнатиев и копие на Санстефанския мирен договор показва Военноморският музей във Варна