Сигнал до КПКОНПИ: Александър Дунчев е подал невярна декларация, ставайки шеф на Агенцията по горите

ВАРНА новини лого

Снимка КПКОНПИ

Сигнал за Александър Дунчев до КПКОНПИ го уличава в явен конфликт на интереси, съобщава BIG5. Припомняме, че настоящият депутат от „Продължаваме промяната“ бе назначен от служебното правителство за изпълнителен директор на ИА по горите на 19 май 2021 г. Тогава, в качеството си на заемащ висша публична длъжност, Дунчев е следвало на подаде в едномесечен срок декларация, съгласно чл. 36 от ЗПКОНПИ.

Ден след назначаването си Александър Дунчев подава декларацията, като заявява, че не заема друга длъжност, която съгласно Конституцията или със закон е несъвместима със заеманата длъжност, както и че не извършва дейности, които да са в конфликт на интереси. Към тази дата обаче, за  Александър Дунчев е налице несъвместимост според законовата уредба, тъй като Дунчев е и член на управителния орган на Сдружение „Асоциация на парковете в България“, се посочва в сигнала до КПКОНПИ.
Видно от справка в Търговския регистър, Александър Дунчев е член на УС на юридическо лице, което при това попада под контрола на оглавената от него агенция. И друго важно – това се явява законова пречка Дунчев да заема висша публична длъжност.

В сигнала до КПКОНПИ се уточнява, че предметът на дейност на Сдружение „Асоциация на парковете в България“ е подпомагане генерирането на доходи в парковете и околопарковите територии. Това сдружение осъществява съвместна дейност с ИАГ. Т.е. Дунчев като като шеф на ИАГ си „сътрудничи“ с Дунчев като член на УС на Сдружението.
И още факти от сигнала до КПКОНПИ: Налице е конфликт на интереси на Александър Дунчев при издаването на Указания за издаване на заповед  за забрана за достъп до горски територии на основание чл. 69а, ал.1 от Закона за лова и опазване на дивеча и чл. 146 от Закона за горите.

faktor.bg

Прочетете още: В Сливен: Борисов и ГЕРБ с нова унищожителна критика срещу управляващите и за безчинствата на Петков и Рашков (ВИДЕО)