В Сливен: Борисов и ГЕРБ с нова унищожителна критика срещу управляващите и за безчинствата на Петков и Рашков (ВИДЕО)

ВАРНА новини лого

Източник "Фейсбук"/ПИК

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е на поредната си обиколка в страната за среща с активистите на партията. Днес той е на посещение при ГЕРБ-Сливен.

Срещата бе открита от Десислава Танева, която благодари на всички организации, участвали активно в изборния процес: „Независимо, че не сме в управлението, нашата дейност продължава. Както винаги сме се старали, наше основно задължение е да привличаме в нашите екипи млади хора, да чуваме идеите на новото поколение и да ги готвим за управлението в местната и централна власт“.

„Една партия никога не се създава, не се развива, докато бъде само на власт. Всяка една политическа формация може да бъде в опозиция, в което няма нищо срамно. Ние оставаме, за да им показваме грешките на властта, да бъдем принципни. Много ми е интересно как крайната „градска“ десница подкрепи настоящото управление на ПП, което може би е едно от най-левите правителства за последните 30 години“, заяви още тя.

Като бивш министър на земеделието Танева отбеляза, че ГЕРБ са абсолютно недоволни от средствата, предвидени в Бюджет 2022 за сектора. „Не можеш да заявяваш, че идваш на власт със заявката за прозрачно управление и дебат, а на практика да вършиш точно обратното“, заяви тя и отбеляза, че подкрепата за земеделските производители не е нито реална, нито ще бъде ефективна. +350 млн. повече директна подкрепа при съвсем други ценови баланси на себестойността, която формира земеделският производител. Земеделските производители са в изключително тежка ситуация. Цените на амониевата селитра например са увеличени три пъти. Два пъти и половина са по-високи стойностите на еленергията… И в Румъния, и в Гърция земеделските производители бяха компенсирани заради увеличените цени на еленергията. А всички „мерки“ у нас са в абсолютно противоречие на това, което се прави реално“, отбеляза тя.

Десислава Танева изтъкна, че ГЕРБ в никакъв случай няма да подкрепи така предложения бюджет за земеделието.

Темата за стратегическия План за развитие бе коментирана и от други участници в срещата. „Предложените пари в този план са 278 млн. евро. Имаме повече от три пъти намалени разполагаеми средства, които ще отидат за българските общини. В момента опорна точка на управляващите е, че има „перо“, заделено специално за земеделието. Нещо съвсем конкретно – със съжаление можем да отбележим, че нашите розопроизводители например остават без подпомагане в сектор „Земеделие“ за следващата година“, бе коментирано от трибуната.

Делян Добрев коментира на свой ред: „В България има инфлация. Защото не бяха дадени компенсации на фирмите. Ако днес бяха дадени, тази инфлация нямаше да се усети. Не че правителството няма парите. А защото тия пари отиват в АЕЦ „Козлодуй“. Защо не ги вземат тези пари от АЕЦ „Козлодуй“ и да ги върнат на фирмите? Пак ще има увеличение на тока, само че ще е по-малко“.

„Ние обедняваме с всеки изминал ден. И на фона на цялата тази трагедия вчера обявиха промените в Плана за възстановяване. Новото е, че се купува батери за съхраняване на електроенергията – 6000 мегавата. Най-добрите такива батерии имат 1500 зареждания. 6000 мегаватчаса са 1 млрд. 200 млн. евро. И после тази батерия ще я изхвърлим. Никой не рециклира такива батерии. Но ако всеки ден зареждаме тази батерия по един път, тази батерия няма да изтрае 4 години. И после я хвърляме. За батерия за 2 години ще дадем милиард и 200 милиона лева. В същото време има проект за разширение на ПАВЕЦ „Чаира“, коментира Добрев.

Томислав Дончев заяви: „Правителство, което е дошло на власт с анонса „Нулева корупция“, на втория месец си отива. С този План за възстановяване кога ще се възстановяваме?! До 2023 г. другите европейски държави ще са се възстановили. А ние тепърва ще започваме. Днес Кирил Петков се похвалил по телевизията, че се е справил с пандемията. Браво, честито! Очакваме скоро да се похвали, че се е справил и със зимата. Знаете ли, че те нямат подкрепата на половината българи. И пак нямат правото да насъскват половината народ срещу другата. Казват ми – бъди толерантен. Как да бъда?! Крайно време е да спрем да се отнасяме към кабинета като към малки непослушни деца?“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе думата.

„Искам хората да сравняват, въпреки пропагандата. Предупредихме за руменрадевата зима, за цените, инфлацията, обедняването. Факт ли е? Факт. Сега искам да предупредя – че ако тези хора продължат да управляват по същия начин, теглейки милиарди, за следващия бюджет, декември, ще сме стигнали тавана на дълговете. Досега каквото сме предупредили, все е ставало“, отбеляза той. 

Борисов показа и сравнителни графики с потребителски цени при управлението на ГЕРБ и настоящия кабинет на ПП. Показа и сравнение на чуждестранните инвестиции, както и цените на природния газ: „Не е приятно. Разбирам. Дразнещо е. Разбирам. Но е факт. Ние в момента агитираме нашите хора – защо трябва да сме горди, с вдигнати глави. Капанът, който те ни залагат с тези милиарди дългове, е огромен. Всяко следващо правителство влиза директно в техния капан“. 

„Та им препоръчвам да си отворят Гугъл. Когато аз отидох в Азербайджан, президентът ставаше шофьор – аз сядах до него, той ме возеше. И не сме се хвалили с нищо. Давам факти, само факти за късата памет. Припомнете си какво сме правили години наред за това състояние на държавата. Не е смешно, ей! Ако продължат да управляват така, догодина няма да има списъци“.

Борисов коментира и темата с изтребителите F-16 и благодари на американското посолство, което „изчисти“ скандала, забъркан от Румен Радев. „Дори и кола се чака с месеци, камо ли самолет. Настояваме в бюджета депутатите да вкарат и парите за втората част на самолетите, за да можем да окомплектоваме една цяла ескадрила, така, както бяхме заложили ние в плана. Само за върховния главнокомандващ допълвам – договорите са между правителствата на България и правителствата на САЩ. Точка. Има чисто обективни фактори, които забавиха самолетите. Ние, за да сме първи, платихме 100% половината от сумата, за да може сегашното правителство да не се оправдава, че видите ли, няма пари. Платихме дълга на КТБ, дълга на руските реактори, неизплатените пари на американските централи. 6 милиарда и 800 милиона влязохме в дългове. Не е приятно“.

„Много мога да говоря за нулевата толерантност. Питам сега – защо засекретиха заседанието на енергийната комисия за „Булгаргаз“. Питам господин Петков – какво толкова тайно имаше? Газ няма, то ясно – изфъскахте го към Румъния. Защо скрихте тези хора? Но едно птиченце казало, че бивши зам.-министри, съветници до завчера фирмите, които са закупили газ, за три секунди са завъртели тази видна далавера. Ако всичко беше чисто, ако Делян Добрев и Румен Овчаров говореха глупости и аз ги повтарям като папагал, трябваше да ни пляскате през устата. Ей това не ви ли интересува?!“, коментира лидерът на ГЕРБ.

„Като заговорихме за списъци – вчера минавам през централата и гледам младежите се събрали. И направили списък – от Гугъл, „Розово фламинго“. И на първо място турили Асен Василев. За когото пише страшни работи. То винаги е имало списъци. През 44-та изтрепаха по списък цвета на нацията. Ако това е съдебна реформа – да си сложиш в прокуратурата свои хора и накрая да извадиш от Гугъл… Гугъл е търсачка, в която жълти, червени, пембени – всичко излиза и не е за четене. Жалко, че това отнема огромен ресурс от медийното време“, отбеляза Бойко Борисов.

„6-7 милиона народ сме. Защо е тази омраза?! Чух толкова „иновативни“ неща – „Мариците“ ще работят сезонно. Спряха „Струма“. Мъка ми е за тези километри и опашки, които се въртят. И това е „страшно иновативно“! Миньорите – на работа в туризма през лятото, а зимата се връщат и копаят“, добави той. 

pik.bg

Още по темата:

Томислав Дончев: Ние не водим война, но сме опозиция и никой не може да ни забрани да задаваме въпроси

Тома Биков: Държавата и някои фирми печелят от високите цени на тока, единствените които губят са хората