Д-р Благовест Върбаков: Правителството олекна след предоставената информация от Гугъл

ВАРНА новини лого

Снимка: БГНЕС.

„Когато човек не знае как да премери думите си, става за посмешище“, каза в интервю за БГНЕС политическият анализатор д-р Благовест Върбаков, председател на Движение Българска демокрация.

Според него е несериозно твърденията на Кирил Петков и Лена Бориславова да търсят информацията, която са предоставили на главния прокурор в Гугъл. „По този начин това правителство олекна“, коментира специалистът.

Той е на мнение, че хоризонтът на този кабинет е до есента, започнал е с негативи още при сформирането му, тъй като цената на тока се е вдигнала, наложен бе и мораториум, който не е дал решение.

Д-р Върбаков поясни, че една коалиция винаги се формира чрез компромиси, въпросът е дали те са ущърб на идеологията.

„Сегашната формация e от четири политически партии. Те са диаметрално противоположни. Там виждаме едно ДБ, което се заявява, като синя формация. Една типична социалистическа партия, която в стремежа си да се отърси от олигархичните си зависимости назад във времето, търпи критика. Виждаме и две популистки партии. ИТН в рамките на няколко месеца от първа политическа сила се срина с доста проценти надолу. Тази четворна коалиция беше задължена да се сформира редовно правителство, както предвижда Конституцията на страната. Популистките партии запълниха този вакуум между лявото и дясното. Те бяха длъжни вече да сформират правителство, защото в противен случай при нови избори – тези партии ще паднат. Нека си спомним жълтопаветните партии, те бяха твърде агресивни и активни. Представителите им намериха място в служебното правителство по един или друг начин. Оказа се, че сегашното правителство се дистанцира от тях поради твърдата агресия. Още от самото начало бяхме наясно, че хоризонтът, ако беше с мандат на ИТН, беше до пролетта“, заяви д-р Върбаков.

По повод желанието на премиера Кирил Петков за арести политическият анализатор заяви, че коалицията с всички усилия ще удържи на напъна. „ИТН и ДБ рискуват да не влязат в следващия парламент. Тези заявени намерения са смущаващи, защото ако всяка политическа формация, управлявайки държавата, извлича политиките си, като основа на реваншизма, няма да доведе до успешен резултат. Борисов също говореше така през 2009 година, но се видя, че така не могат да се изграждат политики. Има независима съдебна система, има разделение на властите“, коментира той.

По думите му не е работа на премиера да дава нареждания кой какво да прави.

По думите му президентът е започнал да се дистанцира от правителството. „Един парламент в началото има висок процент на одобрение, а към края си се срива. Тук първо сринаха се два парламента за броени дни, но аз винаги казвам, че откакто Румен Радев от връх Шипка откри своята предизборна кампания, той използва, като инструмент общественото недоволство и парламентарните избори и той трасира по този начин пътя си за втори мандат, а сега започна да се дистанцира. Сега той каза, че е илюзия сегашното управление да не генерира едно отблъскване поради невъзможност да се справим с тези кризи“, посочи д-р Върбаков.

По думите му смяната на борда на директорите в „Булгаргаз“ е политически акт и отчете, че винаги енергийният сектор в дадена държава е от национално значение.

От Tribune.bg