Закриха агенцията по електронно управление, Божанов вече има министерство

ВАРНА новини лого

Окончателно, на второ четене парламентът гласува поправките в Закона за електронното управление, с които се закрива Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ), съобщават от 24 часа.

С това министърът по електронното управление има Божидар Божанов поема всички правомощия на бившата фигура – шеф на ДАЕУ, а министерството му получава всички първаначално предвидени от правителсто правомощия. Със 127 „за“, 7 „против“ и 1 въздържал се депутатите приеха тази поправка в закона.

В него се записа още, че Божанов ще председателства Съвета по киберсигурност към Министерския съвет. Това предизвика критика от страна на опозицията. От ГЕРБ бяха несъгласни с промяната и поискаха съветът да се председателства както досега – от заместник на премиера, който той да посочи.

От ДПС пък разкритикуваха друга поправка – това, че „Информационно обслужване“ ще е на подчинение на министърът по електронното управление, а в случая той е партийно лице. (Божанов е член на „Да, България“ – б.а.). От движението изразиха съмнение дали така не би могло да се повлие на изборните резултати, за чието отчитане отговарят от агенцията.

От Dnesplus.bg