От ПИК! Нинова обвинена в политически реваншизъм и умишлено дискредитиране на България

ВАРНА новини лого

Корнелия Нинова, Източник NOVA

Остра реакция срещу манипулативните твърдения на вицепремиерката и половин министърка на икономиката Корнелия Нинова предизвикаха думите й по време на петъчния парламентарен контрол за участието на България в световното изложение „ЕКСПО 2020“ в Дубай.

Изпълнителният директор на ДЗЗД „България Експо 2020“ Галина Райчева директно обвинява Нинова в умишлено дискредитиране на България в открито писмо до медиите. Като подчертава, че „участието на България на световно изложение, става обект на политически реваншизъм“.

Райчева разкрива, че на Националния ден на България, за който е предвидена програма, съгласно протокола на Обединените арабски емирства, не се е появил нито един представител на българската държава, което според нея, няма да остане без последствие.

„Последиците от този негативен пиар и умишлено търсен скандал водят до дискредитиране на България в очите на света“, заявява Райчева.

Самото изявление на Нинова в парламента в петък беше в стил „Сами се питаме – сами си отговаряме“. Защото въпросът към нея бе зададен от най-приближения Георги Свиленски, когото направи шеф на парламентарната група на БСП.

Преди това пък Нинова разви същата теза пред медиите в министерството, на което е половин министър, но тъй като това не предизвика почти никакво обществено внимание, тя е задействала Свиленски, за да получи по-широка трибуна. Петъчните й изявления обаче само доказват твърденията, че става дума за политически реваншизъм и умишлено дискредитиране на България.

Ето и пълния текст на писмото на изпълнителния директор на ДЗЗД „България Експо 2020“ Галина Райчева, изплатено до медиите:

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Във връзка с изнесената информация от вицепремиера Корнелия Нинова по време на Парламентарния контрол в отговор на въпрос на председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски за участие на България в световното изложение „ЕКСПО 2020“ в Дубай, искаме да заявим следното:

Считаме, че консорциумът, изпълнител на обществена поръчка за участието на България на световно изложение, става обект на политически реваншизъм. Както вече заявихме, ние работим и изпълняваме стриктно договора, въпреки атаките, на които сме подложени. Днес предаваме на Възложителя междинен отчет за изпълнението по всяка точка от него. Както казахме, ще съдействаме на проверките, които предстоят, за да се установи обективната истина.

На „Експо 2020 Дубай“ участва целият свят. 192 страни имат свои самостоятелни павилиони. Да, участието на всяка страна е различно – с изграден специално павилион или наета палата. Българският павилион е нает и е оборудван съгласно условията на обществената поръчка. От друга страна неговият интериор и екстериор отговаря на изискванията, съгласувани с „Експо 2020 Дубай“.  Всичко това може да бъде доказано с документи.

България е представена достойно и това се вижда от коментарите на посетителите, на туристите от различни държави, в телевизионните репортажи – най-вече на чуждестранни медии. Цялата атака, която е очевидно политическа, дискредитира България пред организаторите на изложението, за които партньор е българската държава, а не консорциумът-изпълнител!

Моля, българското общество да обърне внимание на най-важното, което никой не коментира у нас:

Последиците от този негативен пиар и умишлено търсен скандал водят до дискредитиране на България в очите на света. Силно се притесняваме, че това ще има последици за страната, включително и заради неучастието на представители на българската държава в Националния ден на България, за който беше предвидена програма, съгласно протокола на Обединените арабски емирства.

Съгласно сключените договори, българското участие на „Експо 2020 Дубай“ ще завърши на 31.03.2022 г. Като изпълнител на обществената поръчка ние ще продължим да се отнасяме отговорно към задълженията си, независимо от всички препятствия и нарушена комуникация с Възложителя.

С уважение:

Галина Райчева

Изпълнителен директор

ДЗЗД “България Експо 2020“

pik.bg

Прочетете още:

Славена Вътова се развежда заради човек на Румен Радев! Замесена е и първата дама