Бил Гейтс: Ще има друга пандемия

ВАРНА новини лого

Бил Гейтс предупреди, че „ще има друга пандемия“ и светът трябва да се подготвя за нея още от сега. В интервю за CNBC Гейтс обяви, че сегашната пандемия е към края си, но това не трябва да отпуска институциите и хората.

,,Ще има друга пандемия. Тя ще е с друг патоген“, казва Гейтс.

Според него обаче следващата пандемия може да е доста по-кратка, ако се действа правилно.

Следващия път трябва да се опитаме да направим така, че пандемията да е около шест месеца, а не две години. Цената да сме готови за следващата пандемия не е толкова висока. Това не е като промяната на климата. Ако сме рационални, да, следващата ще я хванем рано, допълва той.

Гейтс казва, че фондацията му ще участва в проект на Wellcome Trust за даряването на 300 млн. долара на Коалицията за иновации за подготовка за епидемии. Една от нейните цели е осигуряването на доставки на ваксини за по-бедните страни, информира vesti.bg.

Отделно има и друга инициатива, която цели набирането на 3,5 млрд. долара финансиране. То ще се използва за ускоряване на разработката на ваксини в рамките на 100 дни.

По отношение на сегашната пандемия, Гейтс смята, че рискът от сериозно прекарване на болестта вече е „драматично редуциран“, тъй като много голяма част от хората вече са се срещали с вируса и/или са ваксинирани. Той допълва, че около 61,9% от световното население вече е ваксинирано, но няма да се изпълни целта на СЗО за 70% до средата на годината.

Novini.bg

 

Прочетете още:

Бил Гейтс: Недоверието в правителствата ще е главният проблем на 2022 г.