Петков: Зеленият сертификат пада на 20 март

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС

От 20 март ще е възможно да прекратим всички ограничения, свързани със зеления сертификат. Това обяви на брифинг в министерския съвет премиерът Кирил Петков.

Поетапно ще бъдат облекчени мерките още преди таза дата, каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви тристъпков подход за облекчаването на мерките оттук нататък.

„Първа стъпка – дава се възможност на всеки обект с обществено предназначение да допуска лица без сертификат. Изискването за него остава за персонала. Разрешава се и посещението на до 12 деца в школи, образователни и езикови центрове. Този етап ще влезе в сила от тази седмица“, обясни доц. Кунчев.

„От 5 март, ако нещата все още се развиват в положителна посока, посещенията на дейности и услуги в обекти с обществено значение задължително ще стават без зелен сертификат. Все още обаче документът ще е необходим за персонала. Вече ще се позволява смесването на паралелки в училищата при извънкласни дейности. Човек със зелен сертификат ще може да влиза в България през граничните ни пунктове от която и да било страна, без ограничителни мерки“, добави здравният инспектор.

Ако до 20 март нещата вървят в очаквания ход посещението на дейности и услуги ще става без изискване за сертификат, като вече няма да има такова и за персонала. Мярката ще отпадне и що се отнася до достъпа до висшите учебни заведения, каза още Кунчев.

ВН