Със сериозно забавяне: Слави Трифонов с позиция за кризата Русия-Украйна

ВАРНА новини лого

Снимка NOVA

Лидерът на ИТН Слави Трифонов излезе с позиция по повод кризата Русия-Украйна. След повече от 15 часа той констатира, че България е част от НАТО и ЕС, а при така създалата се ситуация сме длъжни да сме лоялен член.

Ето какво написа Трифонов:

Нещата са кристално ясни. Ние сме част от НАТО и ЕС и в така създалата се ситуация е нормално, естествено и задължително да бъдем лоялен и предсказуем член на НАТО и ЕС. Иначе, съгласете се – защо сме част от тези съюзи? А да не би да се срамуваме, че сме част от ЕС, основан на базата на ключови ценности като свобода, права на човека, равенство, солидарност, демокрация, върховенство на закона, зачитане на човешкото достойнство? Да не би да се срамуваме, че сме част от най-големия военнополитически съюз в света НАТО, създаден след Втората световна война, за да гарантира сигурността на всяка страна-членка? Съзнавам, че през последните години България беше управлявана от хора, които козируваха навсякъде и направиха всичко възможно да не бъдем пълноправен, достоен и горд член на тези съюзи. Да потъпкваме тези ценности. Да сме малки и унизени. Искаме ли да си останем такива или искаме да бъдем достойни – това са вариантите. Аз предпочитам достойнството и затова ще кажа следното:

Териториалните претенции на Руската федерация към Украйна противоречат на всички международни правила, норми и закони и застрашават европейската сигурност, включително и нашата. И затова е нужен единен и категоричен отговор от страна на всички държави-членки на ЕС и НАТО.

Trbune.bg

Прочетете още: 

Недялко Недялков: Слави Трифонов излезе в луксозна пенсия