Ученички от Варненска търговска гимназия с награди от конкурса „Млад иноватор“

ВАРНА новини лого

Снимка: Фейсбук.

Ученички от Варненска търговска гимназия получиха награди от конкурса „Млад иноватор“, съобщи във Фейсбук директорът на учебното заведение Жечка Георгиева. Това са Рая Атанасова, Пламена Роева и Йоана Граматикова от 9 б клас. Публикуваме съобщението без редакторска намеса:

„За трета поредна година се проведе националният ученически конкурс “Млад иноватор”. Мисията на конкурс е да провокира мисленето на младите хора в посока опазване на околната среда, да ги стимулира да насочат вниманието си върху реални и практични решения, които биха могли да допринесат за подобряване на условията и средата, в които живеем. Целта е да се даде възможност за по-нататъшна реализация на проектите, но и да отключи любопитството на участниците към устойчивото развитие като принцип на обединение на екологичното, социалното и икономическото.

Ученици от ВТГ се представиха достойно с механизъм за генериране на енергия от движение на автомобили в градска среда. Проектът търси решение на проблема свързан намаляването на въглеродния отпечатък, на устойчиви алтернативи за възобновяеми източници на енергия. Създаден на принципа на електромагнитната индукция, механизмът може да генерира, съхранява и пренася енергия, което да послужи за захранване на уличното осветлението. Признание за иновативно мислене и принос за разработване на зелените иновации на бъдещето получиха: Рая Атанасова, Пламена Роева и Йоана Граматикова от 9 б клас.

Този проект събра в едно физика и икономика. Осъществена бе междупредметна връзка, която даде възможност на учениците да приложат своите знания и умения в една научноизследователска среда!“.

ВН

Четете още:

СЕМЕЙСТВОТО на СУ „Гео Милев“ във Варна стартира Благотворителен базар за да помогне на Никола Манев