Непознатата история: Руснаците бомбардират Добрич на 22 юни 1941 г. После и други наши градове!

ВАРНА новини лого

Съветски бомбардировач Ил-4 с далечен обсег на действие с какъвто се предполага, че е извършено нападението над Добрич | Източник: airwar.ru

На 22 юни 1941 г. около 22 ч. неидентифициран самолет бомбардира Добрич, а по-късно по осколките са открити опознавателни знаци на кирилица, което води до изводът, че самолетът е бил руски.

Това е едно от малко познатите нападения на СССР срещу България, което desebg.com припомня.

Върху Добрич са изсипани общо 6 бомби, като са разрушени четири сгради, а двама души са ранени. Въздушното нападение вероятно е извършено от съветски бомбардировач с далечен обсег на действие Ил-4.

То става факт броени часове, след като в ранните часове на 22 юни 1941 г. Германия обявява война на СССР и планът „Барбароса” за настъпление на съветска територия е задействан.

Три месеца по-рано, през март 1941 г., България, която дълго време пази неутралитет, се присъединява към Тристранния пакт под опасността да бъде окупирана от Германия, чиито войски са на границата ѝ с Румъния (Цар Борис III е договорил България да не влиза във военни действия, издръжката на германската армия, преминаваща през България да е за сметка на Германия, българското военно командване да запази самостоятелност, а страната получава и териториални придобивки).

Бомбардировката на Добрич е извършена без СССР да е обявил война на Царство България (това става чак на 5 септември 1944 г., когато армиите на Трети украински фронт са подготвени за окупацията на България).

Нещо повече, през времето на цялата Втора световна война България запазва дипломатическите си отношения със СССР.

Бомбардировките над Русе, Стара Загора и Казанлък

Въздушното нападение на Добрич не единственото, което руснаците извършват. През нощта на 12 срещу 13 септември 1942 г. съветски самолети бомбардират градовете Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица.

Един самолет хвърля 3 бомби над Стара Загора. Убита е една жена, 17 души са ранени. Бомба е пусната и над Горна Оряховица. Ранени са двама души. Над Русе са хвърлени 4 бомби.

Нападенията принуждават правителството да въведе режим на затъмнение над цялата страна от 2 октомври 1942 г., което е прекратено на 16 май 1943 г. През 1942 г. са бомбардирани 7 населени места, убит е 1 човек и 19 са ранени. Пуснатите бомби са 27 на брой.

България понася значителни щети в резултат на т. нар. Символична война при Англо-американските бомбардировки през 1943-1944 г. (предимно Дупница, София, Стара Загора, Казанлък, Враца, Горна Оряховица, Карлово), след като в края на 1941 г. атлантическите съюзници обявяват война на страната, а правителството в София прави същото.

Рубриката води Иван Стоев

Още по темата:

Преди 105 г. руски кораби и самолети бомбардират Варна, избиват мирни граждани