ЕС прие санкции срещу подкрепяните от Кремъл медии „Русия днес“ и „Спутник“

ВАРНА новини лого

Европейският съюз прие санкции срещу активите на Кремъл, използвани за дезинформация и манипулиране на информацията. След съобщението, направено от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в неделя, Съветът на Европейския съюз взе решение да преустанови, считано от днес, разпространението на държавните канали за дезинформация „Русия днес“ и „Спутник“ в целия ЕС.

„Русия днес“ и „Спутник“ играят съществена и основна роля за по-нататъшното осъществяване на агресията на Русия срещу Украйна и за подкрепата за тази агресия. И двете медии участват в координираните усилия за манипулиране на информацията, вкл. за дезинформация, както това е документирано още от 2015 г. от Оперативната група на ЕС за стратегическа комуникация с Източното съседство към Европейската служба за външна дейност.

С оглед на сериозността на положението и в отговор на действията на Русия за дестабилизиране на ситуацията в Украйна, е необходимо и в съответствие с основните права и свободи да се въведат допълнителни ограничителни мерки и да се преустановят дейностите на „Русия днес“ и „Спутник“ по телевизионно и радиоразпръскване, осъществявани в ЕС или насочени към него. Санкциите обхващат всички средства за предаване и разпространение, напр. чрез кабел, сателит, IP телевизия, платформи, уебсайтове и приложения. Спрени са всички съответни лицензи, разрешения и договорености за разпространение. Тези мерки обхващат всички държави — членки на ЕС, и са пряко приложими незабавно.

Четете още:

FOX news: Русия предприе най-голямото въздушно нападение над Украйна