От ПИК! Зеленски се озъби на НАТО: Всички умират и заради вас

ВАРНА новини лого

Колаж ПИК

В горчива и емоционална реч украинският президент Володимир Зеленски критикува НАТО, че отказва да наложи забранена за полети зона над Украйна, като заяви, че това напълно ще развърже ръцете на Русия, която засилва атаките от въздуха, предаде Асошиейтед прес.

„Всички хора, които умрат от този ден нататък, ще умрат и заради вас, заради вашата слабост, заради вашата липса на единство. Алиансът даде зелена светлина за бомбардиране на украинските градове и села, отказвайки да създаде зона, забранена за полети“, заяви Зеленски в обръщение.

Вчера НАТО отказа да наложи забранена за полети зона, като предупреди, че това би предизвикало широкомащабна война в Европа с притежаващата ядрени оръжия Русия.

„Всичко, което алиансът успя да направи, беше да прокара през системата си за доставки 50 тона дизелово гориво за Украйна. Вероятно за да можем да изгорим Меморандума от Будапеща“, заяви Зеленски, визирайки даването през 1994 г. на гаранции за сигурността на Украйна в замяна на изтеглянето на ядрените й оръжия от съветската епоха. 

„Не можете да ни платите с литри гориво за литрите наша кръв, пролята за нашата обща Европа“, заяви още украинският президент.

Той каза, че украинците ще продължат да се съпротивляват и вече са провалили плановете на Русия за светкавична инвазия, „устоявайки девет дни на мрак и зло“.

„Ние сме воини на светлината. Историята на Европа ще запомни това завинаги“, добави Зеленски.

pik.bg

Прочетете още:

На Шипка Кирил Петков отново обърка българската история