Каракачанов каза след колко дни ще падне Украйна, преди Трета световна война

ВАРНА новини лого

„Причината за махането на Стефан Янев от поста на военен министър не е разноговоренето, защото БСП бяха против санкциите и оръжейната помощ за Украйна. Има напрежение между премиера Кирил Петков и президента Румен Радев. Причините са, че някои от кадрите на Радев, като например областни управители и служители в държавната администрация, бяха отстранени“, това заяви по Nova News бившият военен министър Красимир Каракачанов.

По думите му предоставянето на бойна техника на Украйна е неразумно.

„С тях няма да се обърне хода на войната. Щяхме да изпратим за скрап последните си боеспособни самолети.

Несериозно е затваряне на въздушното пространство над Украйна, това значи сблъсък на НАТО с Русия и неминуема Трета световна война. Вероятно са давали на Зеленски надежди за военна помощ и сега е отчаян“, сподели той.

Според него има два варианта – Европа или ще си върне ключова роля в световната политика или с бездействието на евролидерите, ще стане маргинален континент, а Европейският съюз (ЕС) ще отслаби влиянието си.

„Трябва да се заемат с посредничеството на мирния процес, без излишни декларации. Сега сме в средата на конфликта. Украинската армия няма да издържи още дълго. В следващите 10 дни конфликтът ще приключи не в полза на Украйна. След това ще е късно“, визира той опасността от размяна на ядрени удари и контраудари между НАТО и Русия.

„Сега евролидерите трябва да търсят изход за съхраняване на Украйна като държава и гарантиране, че няма да е заплаха за Русия. Също така руснаците следва да бъдат поканени на мирна конференция за по-сигурно и мирно бъдеще. Доверието между САЩ и Русия го няма“, обобщи Каракачанов.

Бившият министър смята, че българската отбрана трябва да притежава брегови ракетни комплекси, както и поне две подводници.

7dnibulgaria.bg

Прочетете още:

Руските жертви в Украйна надхвърлиха 11 000