Рецепта на деня: Домашно масло – направи си сам. Лесно е ако имаш блендер и мляко

ВАРНА новини лого

Все повече хора търсят истинските продукти и купуват мляко от малки ферми. Някой фермери доставят мляко, яйца и други продукти директно до домовете в големите градове. Поръчки се правят чрез групите в социалната мрежа и така хората спонтанно подкрепят българските производители.

Когато си вземете мляко от такъв производител, то най-често е непастьоризирано и трябва да го сварите. След като изстине, отгоре се образува плътен жълт слой (каймак). Много хора не го обичат и го изхвърлят. Аз пък си го събирам в една кутия от сладолед (400 гр.) във фризера и когато се напълни, го вадя да се размрази напълно и за 10 минути си правя вкусно домашно масло. От това количество излиза приблизително колкото едно стандартно пакетче от магазина.

Много е лесно и става бързо. Едно време са използвали сложна технология за добиването му със специални „буталки“ за масло, а днес ни трябва просто кухненски блендер.

Поставяме каймака в блендера, сипваме около 100 гр. студена вода и започваме разбиването.

масло

Първоначално ще се получи красив, пухкав крем, но не се лъжете, това е далеч от необходимото.

масло

Продължавате да разбивате докато се образуват бучки и се отдели млечната вода (цвик). 

масло

Изсипете в цедка да се отцеди. След това поставете в купа със студена вода и започнете да притискате с лъжица докато излезе и останалото в маслото мляко. Един два пъти сменете водата.

масло

Накрая ще получите хубаво домашно масло.

масло

Аз слагам и 1/3 ч.л. сол за да издържа по-дълго в хладилника. Ако не поставите сол го дръжте във фризера, защото това масло няма стабилизатори и Е-та, които да му удължават срока на годност.

Да ви е сладко!

За ВН снимки и текст: Маня Петрова

Още по темата:

Рецепта на деня: Домашен кашкавал – лесно и много вкусно