Здравната министърка посочи кои мерки отпадат от 1 април

ВАРНА новини лого

проф. Асена Сербезова, Снимка БГНЕС

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова дава пресконференция във връзка с отпадането на извънредната епидемична обстановка.

„Социологическите проучвания показват, че младите хора искат по-леки противоепидемични мерки. Вече дори и нашите родители искат по-леки мерки“, коментира министърът.

„В България, след поредицата от разхлабване на мерки, е време да направим следващата крачка към живота, какъвто го познавахме преди март 2020 г. Много държави вече го направиха. От 1 април България няма да бъде в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Това означава, че отпадат въведените противоепидемични мерки“, добави Асена Сербезова.

Отменят се всички заповеди – маски на закрито, онлайн обучение, ограничение за брой хора при събирания, спазване на физическа дистанция, забраната за свиждания в болниците, изискването за допускане на работа на не повече от 50 на сто от персонала, но остават да действат за срок от 3 месеца следните мерки – добавката за медиците на първа линия, продължаване на действието на ТЕЛК и НЕЛК, уточни Сербезова.

„Животът след пандемията никога няма да бъде същият, връщането към нормалността е относително. Всеки пети страда от постковид симптоми в продължение на месеци, пострадаха много отрасли, в света около 100 млн. души загубиха работата си, дългосрочни са последствията в сферата на образованието, а техният негативен аспект ще преодоляваме години напред, мнозина страдат от депресии и тревожност“, подчерта още министърът.

„По отношение на носенето на защитни маски имаше редица спорове, но няма никакво съмнение в тяхната ефективност. Силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебни здравни заведения, при струпване на много хора на открито и при хора в рискови възрасти и такива със съпътстващи заболявания. Препоръчително остава и използването на дезинфектанти“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му твърдението, че пандемията е свършила, е все още прибързано.

„Няма решение за излизане от пандемия, това ще го реши Световната здравна организация“, каза още Кунчев.

От 1 април ще остане и изискването на сертификати за ваксинация, отрицателен тест или преболедуване за влизане в страната, отпада обаче разделянето на три цвята по зони за държавите и ограничението за недопускането на лица от червени зони.

От Dnes.dir.bg

Четете още:

Предложение за персонални места за паркиране на хора с увреждания обедини ОбС – Варна