Вероятността от сблъсък между великите сили се увеличава

ВАРНА новини лого

Снимка: EPA/БГНЕС

Председателят на Обединените началник щабове на САЩ генерал Марк Мили коментира във вторник по време на среща с комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите, че вероятността за сблъсък между големите световни сили нараства, съобщава Defense One. 

„Навлизаме в свят, който става все по-нестабилен и потенциалът за значителен международен конфликт между великите сили се увеличава, а не намалява“, подчерта Мили. „Руската инвазия в Украйна заплашва да подкопае глобалния мир и стабилност, за които моите родители – и поколения американци – се бориха толкова упорито“.

Генералът заяви, че това е „най-голямата заплаха за мира и сигурността в Европа, а може би и в света, в моята 42-годишна служба“.

„С нахлуването в Украйна Путин създаде опасна, историческа повратна точка и нахлу срещу свободна и демократична страна и нейния народ без провокация“, каза Мили. „Рамо до рамо с нашите съюзници, ние укрепихме източния фланг на НАТО и наложихме широки разходи на Русия, демонстрирайки нашата готовност да защитаваме международния ред, основан на правила“.

Мили съветва, „Съединените щати трябва да следват ясна стратегия за поддържане на мира чрез недвусмислена способност за сила спрямо Китай и Русия“.

„Това изисква едновременно да поддържаме готовност и да се модернизираме за бъдещето. Ако не го направим, рискуваме сигурността на бъдещите поколения.“

news.bg

 

Прочетете още: 

Зеленски пред ООН: Тепърва светът ще разбере какво са правили руските военни в окупираните градове