Кандидатът за шеф на БНБ Андрей Гюров крие, че е работил в банка със 100% руски капитал

ВАРНА новини лого

Снимка БНТ

Защо Андрей Гюров, кандидатът за шеф на БНБ, крие, че е работил в банки с руски капитали, пита в публикация сайтът „Епицентър“.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който в два предишни парламента работи без проблем с Каримански, сега изведнъж се сети, че: „Има противоречиви мнения за него в самата индустрия и в обществото„, а от ПП в последния момент се сетиха за кандидатурата на председателя на ПГ на ПП – икономистът Андрей Гюров и го противопоставиха на банкера Каримански.

Подтекстът трябваше да подскаже на публиката, че „вашият кандидат е противоречив, а нашият е целият в бяло“.

Какво обаче говорят архивите и фактите в тази връзка?
Информацията, свързана с банките, често е добре прикрита и рядко е общодостъпна.

Въпреки всичко остават публични следи, особено когато става въпрос за пране на пари, офшорни компании и източване на милиарди.

БИЛ ЛИ Е ИЗОБЩО БАНКЕР АНДРЕЙ ГЮРОВ, когото неговите колеги харвардци искат да изкарат като най-големия експерт, единствено достоен да оглави БНБ?

На страницата на ПП, където е представена биографията на Андрей Гюров, /https://promeni.bg/andrej-gyurov-prodlzhavame-promyanata-e-shans-za- blgariya-kojto-se-sluchva-vednzh-na-pokolenie/, е отбелязано, че същият е консултирал компании, сред които BAWAG P.S.K. и др.

Прави впечатление, че услужливо е пропусната Volksbank, Виена, в която Гюров е работил според собствената му автобиография 5 години (01.2002-12.2007 г.). И изниква въпросът ЗАЩО Гюров крие този факт?

И BAWAK P.S.K., и Volksbank са банкови институции в Австрия, но в тях Андрей Гюров не е работил като банкер. Занимавал се е с анализ на риска, контрол на кредитния риск, въвеждане на вътрешни рейтингови системи и т.н. И в другите банкови институции, в които Гюров посочва, че е бил, той се е занимавал с „организиране и провеждане на специализирано обучение“, „разработване на рейтингов модел за малки и средни предприятия“ и др. организационни и паранаучни, но не и банкови дейности.

В цялата си професионална кариера до този момент Гюров не е изпълнявал банкови функции и не е заемал отговорна длъжност в нито една от банките, които е посочил. Професионалният му пик е началник на отдел „Контрол на кредитния риск“ в Volksbank, Виена.

Volksbank, Виена е 100% руска собственост

Действителният собственик на Volksbank, в която Андрей Гюров е работи 01.2002 до 12.207 година, е любимата на Путин руска банка „Сбербанк“. Руската банка притежава 100% от акциите на австрийската банка. Както „Сбербанк“, така и нейният председател Герман Оскарович Греф, са в най-ограничителния санкционен списък, въведен от САЩ, ЕС и други държави. Респективно всички собствени и дъщерни дружества на „Сбербанк“ автоматично попадат под тези санкции. Последната информацияе, че „Сбербанк“ спешно продава притежаваните от нея банки в редица страни, които притежава през Volksbank Viena, като Volksbank Словения, Volksbank Босна и Херцеговина и др. Самата централа във Виена ще трябва да плати като начало 60 милиона евро според европейските регулации за гарантиране на влоговете на клиентите, което се задейства автоматично след забраната на дейността на собственика „Сбербанк“ в резултат на санкциите.

Тепърва предстои Австрийският банков регулатор да провери Volksbank за всякакви финансови операции, свързани със санциите срещу „Сбербанк“ и транзакции, извършвани от санкционирани физически и юридически лица от Руската федерация, както и особено чувствителните преводи към офшорни зони, разкрити в досиетата „Paradise papers“ и „Panama papers“, съдържащи общо 24,9 милиона поверителни документи за офшорни сметки и нареждани към тях пари, в общ размер от 14 терабайта информация.

BAWAG, КРАЖБИ ЗА МИЛИАРДИ, ОФШОРНИ, МЕЖДУНАРОДНИ РАЗСЛЕДВАНИЯ И ЗАТВОР ЗА БАНКЕРИ

BAWAG, Австрия (в която Гюров работи от 08.2014 до 11. 2014), създадена като Bank fur Arbeit und Wirtschaft, e учредена като профсъюзна банка като през 2005 година се слива с австрийската пощенска банка /P.S.K./.
BAWAG попада в световните новини с един от най-големите банкови скандали за всички времена, пред който скандалът с Цветан Василев и българската КТБ просто бледнее. Въпреки редицата сигнали за странни операции и високорискови кредити на банката,дълго време контролните органи не обръщат внимание.

Докато не избухва скандалът REFCO.

Амеранската комисия за търговия със стокови фючърси /CFTC/ открива, че базираната в Ню Йорк компания за финансови и брокерски услуги REFCO крие огромна черна дупка в балансите си, укривайки от своите акционери и по-малки вложители огромни неясни разходи и загуби. Докато тече проверката, Президентът на REFCO Phillip Bennett успява да убеди шефовете на BAWAG да го финансират с 430 милиона долара. Парите изчезват за броени часове като вода в пустинята. REFCO се опитват да излъжат инвеститорите, пускайти акциите си на Нюйоркската фондова борса, но след разкритията те се сриват от 28 долара за акция на 0.8 долара за акция.

Инкасират са загуби за милиарди, които, разбира се, удрят по джоба инвеститорите. Институциите, участвали в одита на REFCO и организирането на първичното публично предлагане /IРО – Initial Public Offering/ като Credit Suisse First Boston, Goldman Sachs, Bank of America Corp и др. вдигат рамене. Разследването установява, че милиардните загуби са замаскирани като фиктивни инвестиции в кухи фирми, пощенски кутии на Карибите. Установени са 6 такива фирми само на остров Ангила /Британски територия/.

Източването на стотици милиони от BAWAG през REFCO до офшорките на Карибите става зад гърба на акционерите и на надзорния съвет на BAWAG, а информацията е скрита от контролните фиинансови органи на Австрия. Документите са манипулирани и подписани лично от шефа на Обединението на австрийските профсъюзи Фриц Верцетнич, които са най- големия акционер в BAWAG.

След борсовия срив и принудителен фалит на REFCO в САЩ и арестите в Американската компания, която е финансирана от Авскрийската банка BAWAG, започва разследване и в Австрия.

Австрийската прокуратура, Австрийската Национална банка и другите органи за финансов контрол са шокирани от размерите на укриваните финасови сделки и банкови операции в BAWAG.

Разследването установява, че в BAWAG е била създадена постоянно действаща схема за предоставяне но високо-рискови кредити, извършване на негарантирани инвестиции или казано с други думи източване на ограмни суми, като всичко е организирано и провеждано от ръководителите на Австрийската банка.

И ПАК ХАРВАРДСКА ВРЪЗКА

Разследването установява, че мозъкът и основен двигател на спекулации с пари на банката е Волфганг Фльотъл, харвардски възпитаник, роден във Виена, който в процеса на създаване и осъществяване на банковите афери се изнася в Ню Йорк и на Карибите. В качеството си на генерален директор на BAWAG Волфганг Фльотъл създава цялата схема, като в нея са заплетени освен Фриц Верцетнич, Председателя на Надзорния съвет на банката Гюнтер Венингер, Хелмут Елснер – наследник на поста на Фльотъл като директор на банката и др.

По време на следствието се установява, че Волфганг Фльотъл е и създател на „американската“ и „карибската“ връзки, чрез които са източени милиарди евро и долари под формата на „инвестиции“, които изчезват. Загубите за банката са изключително тежки, Австрийската проокуратура пледира умисъл в действията на заподозрените и всички те се сдобиват с ефективни присъди. Общо 9 души от банка BAWAG са осъдени на различни срокове затвор от 2 до 12 години и на сериозни глоби, които трябва да заплатят.

Харвардският финансист, организаторът на цялата схема Волфганг Фльотъл се измъква с една от най-леките присъди от 2.5 години затвор. Вероятна роля за това имат, както най-добрите американски и австрийски адвокати, които го защитават, така и фактът, че е високопоставен американски гражданин. Негова жена е Ан Айзенхауер, внучката на президента Дуайт Айзенхауер.

Години по-късно в резултат на международното журналистическо разследване „Paradise papers“ става известно, че Фльотъл е притежавал и притежава офшорна компания на карибския октров Аруба, където най- вероятно е изнесъл парите от BAWAG.

Друг от финасовите измамници с елитна диплома от Кембридж Филип Бенет, CEO на REFCO, който участва в източването на BAWAG и на собствената си компания е осъден на 16 години затвор в Съединените щати.
Общият размер на загубите и измамите на двете институции се изчисляват на 13 милиарда долара!

И сега да погледнем към истинската
Автобиография на Андрей Атанасов Гюров,

където фигурира присъствието му като служител в тези банкови институции, за разлика от официалната страница на ПП.

ПРОФЕСИОНАЛЕН ОПИТ

01/2015 – 11/2021 Американски университет в България. Благоевград Главен асистент, факултет по бизнес администрация
Преподава Корпоративни финанси, Управление на риска. Оценяване на компании, Управление на инвестиции.

01/2010 -12/2015 Американски университет в България, Благоевград
Главен асистент / декан (2014), факултет по икономика
Преподава Макроикономика. Пари, банки и финансови пазари. Финансови пазари и институции Декан (2014), факултет по икономика
Организира, ръководи и контролира дейността на факултета, изпълнява представителни функции 01/2016 – 11/2022 Балкански – Паница институт за научни издирвания (BPIAS)
Член на борда / директор лятно училище по икономика
Изпълнява ръководни и представителни функции

06/2016 – 06/2021 FH Wien University of Applied Sciences, Виена. Австрия
Преподава Капиталови пазари. Съвременна теория на инвестиционния портфейл, Оценяване на опции.

09/2017 – 02/2020 SDA Bocconi School of Management / АУБ. София. България
Магистърската програма по финанси, банково дело и недвижими имоти
Преподава Финансово моделиране, Управление на риска, Управление на активи.

06/2015 – 09/2015 Уникредит Булбанк, София / България.
Организира и провежда специализирано обучение за международния отдел на банката в три модула – финансов анализ, моделиране и оценка на компаниите, секторен и макроикономически анализ.

08/2014 – 11/2014 BAWAG RS.K.AG, Виена, Австрия. ,
– Методологическа подкрепа и разработване на рейу^ов модел за малки и средни предприятия.

09/2010 – 02/2011 Райфайзен Банк. Виена. Австрия.
Разработване на рейтингов модел за малки и средни предприятия и подготовка за сертификация от Австрийската национална банка.

09/2007 – 01/2008 Виенски университет. Виена. Австрия
Преподава Банков мениджмънт

01/2002 – 12/2007 Volksbank Group. Виена, Австрия
Директор на отдел ..Контрол на кредитния риск/
– Оперативен мениджмънт на отдела във всички аспекти на дейността му като независим орган по контрол на кредитния риск в банковата група, вкл. отговорност за създаването, въвеждането и функционирането на вътрешните рейтингови системи съобразно изискванията на международните банкови регулации (Базел II);

– Изготвяне и представяне пред борда на детайлен анализ на риска (кредитен, операционен и пазарен) на банковия портфейл – разпределение на рейтингите, стрес-тестове, value at risk и др.

– избор и имплементиране на Value at Risk модел за управление на банковия кредитен портфейл;

– комуникация между банката и регулатори (финансови институции, национална банка), рейтингови агенции (Moody’s, S&P, Fitch, etc.) и международни организации (МВФ) по ключови въпроси, свързани с риска – финансова стабилност, стрес-тестове и др.

Старши експерт по анализ и методология на риска

– Дизайн и развиване на системи за количествен анализ на банковия кредитен риск на консолидирана основа в мрежата от банки Volkabank. Подготовка на банката за въвеждане на Базел II регулациите

01/2004 – 12/2007 Volksbank Academy, Виена, Австрия
– Организира и води обучения на мениджъри от виеше и средно управленско ниво на банката по теми, свързани с управление на кредитния риск.

04/2005 – 04/2007 Center for Central European Financial Markets, Виена, Австрия
Гостуващ лектор в следните курсове: Банки и застраховане (Wirtschaftsuniversitaet Executive Academy); Кредитен риск и банкови регулации (with Prof. Stefan Pichler, Wirtschaftsuniversitaet Wien): Финансова математика (with Prof. Fulmek, Techinsche Universitaet Wien)

09/1999 – 08/2000 Harris Bank, Чикаго, САЩ
Кредитен ‘анализатор
Изработва детайлни финансови анализи на бизнеси от района на Чикаго:
Анализира кредитния риск и защитава препоръки пред служителите от управленското ниво.

ОБРАЗОВАНИЕ

10/2002 – 11/2005 Виенски университет, Виена, Австрия ‘
Доктор по икономика – Дисертация: „Въвеждане на Базел II и свързани с това решения на средно-големи банки в конкурентна среда“

10/2000 – 09/2002 Висш институт за научни изследвания (IHS), Виена, Австрия
Следдипломна квалификация „Количествени методи за финансов анализ“ – Дисертация: „Възстановяване и корелационни ефекти при анализ на CDO в развиващи се пазари“

09/1994 – 05/1999 Университет Друман“, Мисури, САЩ (първите две години – в Софийски университет „Климент Охридски“)

Бакалавър по икономика

ПУБЛИКАЦИИ

– Gurov, A., Kraii, М. 2019. Analysis of Granularity Adjustment for Regulatory Capital. Journal of Central Banking Theory and Practice, 8(3). 111-132;

– Gurov. A., Nikolova, M„ Stoyanova, E. 2018. Behavioral Economics in Banking: Behavioral Factors as Determinants of the Interest Rate Spread.

– Eurasian Journal of Economics and Finance, 6(3), 72-82;
Erdinc. D., Gurov, A. 2016. The Effect of Regulatory and Risk Management Advancement on Non- Performing Loans in European Banking, 2000—2011. International Advances in Economic Research, 22(3). 249-262;

Монография: Risk Management Sophistication and Bank Profitability, LAP LAMBERT Academic Publishing, June 201.

ВЛАДЕ£НЕ НА ЕЗИЦИ
Английски – отлично
Немски – отлично

След всичко това ще цитираме думите на Лена Бориславова, казани в неделя вечер пред БТВ: „Kандидатурата зад която аз заставам, както и два от коалиционните ни партньори, е на г-н Гюров. За нас това е кандидат с безупречна репутация. Той няма съмнителни петна в биографията си, не е работил в банкови институции с ниски резултати на стрестестове. Не е управлявал такава банка и не може да му се вмени, че не е упражнил контрол. Второ КТБ българският народ не трябва да изживява. Надявам се, че той ще бъде подкрепен. Друг резултат ще внесе съмнения върху желанието за контрол в банковата система“.

И въпросът ни е – откъде Лена Бориславова доби информация, че Андрей Гюров е с безупречна репутация и че няма съмнителни петна в професионалната си биография?

И защо ПП са се строили като за бой последен по отношение на БНБ?

Дали чез механизмите на Националната банкова институция харвардците не планират съмнителни за националната  сигурност ходове, както се случи с прословутия им меморандум за 1,5 млрд долара с Gemcorp и IP3, за които отново прозират руски капитали? И за който премиер, виципремиер и министър си послужиха с лъжи?

Има смущаващи моменти при избора за управител на БНБ. Единствените двама кандидати са народни представители, което означава, че най-достойните за гуверньор се намират в парламента, което е малко странно“. Коментарът е на експерта финансист проф. Гарабед Минасян пред БНТ. И той изразява преобладаващото становише на професионалната общност, която намира за твърде безотговорно спрямо държавните интереси поведението на политическите лидери днес по отношение избора на новия гуверньор на БНБ. Това поведение е твърде лошо като тест за управляващата коалиция, казва и друг експерт – Красен Станчев.

Заради неразбирателство в коалицията – и двете кандидатури влизат за гласуване в пленарната зала. И предстои да видим – ще бъдат ли народните представители на висотата на поста, за който са изпратени в законодателния орган?

От Tribune.bg

Четете още: