Шествие в София в подкрепа на Украйна 

ВАРНА новини лого

Снимка: Ани Петрова, БНР

Мирно шествие в подкрепа на Украйна под наслов „Не сме неутрални“ започна в София малко след 19:15 часа от площад „Александър Невски“.

Обстановката е спокойна. Полицейското присъствие – засилено. Метални ограждения има около катедралата и около Народното събрание. 

Гражданите и гостите носят украински знамена, а други – българския флаг.  Зад сградата на парламента демонстрантите настояха депутатите да вземат категорична позиция във връзка със събитията в Украйна.

След това шествието се отправи към Руския културно-информационен център. Демонстрантите скандираха „убийци“ и оставиха там свои стари обувки, както е сторено в други страни, в памет на жертвите в Украйна. 

Пред сградата се стигна до леко напрежение. За провокатор беше обявен човек бяло-синьо-бяло знаме. Той беше изгонен от протеста.

След това протестиращите отидоха и до сградата на Българската национална телевизия, за да са сигурни, че събитието ще бъде отразено.

Шествието завършва пред Паметника на Съветската армия, който в анонса на събитието фигурира като „МОЧА“ (Монумент на окупационната червена армия – б.р.). 

Организаторите на проявата посочват, че са шокирани от всичко, което научават за стореното от руската армия в град Буча в Украйна и околностите на Киев през последните седмици. 

Позицията на Русия по тази тема е различна и неведнъж беше артикулирана 

Организаторите на събитието искат страната ни да изпрати и военна помощ в Украйна, предаде БНР.

 

Прочетете още: 

ООН прекрати участието на Русия в Съвета по правата на човека