Полша забрани вноса на руски въглища

ВАРНА новини лого

Полският президент Анджей Дуда въведе ембарго върху руските въглища и подписа закон, който позволява на страната да замразява активи на фирми, подкрепящи Русия.

Новият закон ще попречи на отделни лица да използват средствата си и ще ги изключи от държавни търгове. Освен това ще ограничи влизането им в Полша до следващо нареждане.

Решението идва два дни, след като полският президент посети Киев заедно със своите колеги от съседни източноевропейски страни.

През март правителството на Полша прие законопроект за спиране на вноса на руски въглища като част от общия план за санкции на ЕС срещу действията на Москва в Украйна.

Варшава призовава другите страни от Европейския съюз също да намалят зависимостта си от вноса на горива от Русия. Тя твърди, че парите от износа на петрол и газ захранват руската военна машина и това трябва да спре.

Като част от санкциите срещу Москва Полша блокира и банковите сметки на руското посолство в страната заради предполагаемо „финансиране на тероризъм“. Освен това експулсира 45 руски дипломати заради предполагаем шпионаж. Русия нарече обвинението неоснователно и обвини Полша, че се опитва да разруши двустранните им отношения.

news.bg

 

Прочетете още: 

Канада ще разположи войници в Полша