РИОСВ-Варна и БДЧР със съвместни инициативи за Световния ден на Земята

РИОСВ - Варна, сграда

През изминалата седмица РИОСВ – Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район“ проведоха съвместни инициативи по повод предстоящия на 22 април Световен ден на Земята. Това съобщиха за „ВАРНА новини“ от пресцентъра на РИОСВ.

Експерти от двете институции посетиха Университетска ботаническа градина-Варна заедно с ученици от ПГИ „Д-р Иван Богоров“. На обзорната разходка в Екопарка беше представено многообразието от дървесна и храстова растителност. Учениците получиха богата информация за сезонното зацветяване в Екопарк-Варна, както и за ежедневните грижи, които се полагат за растителните колекции. След беседата младите природолюбители се включиха в засаждането на 3 бр. Castanea sativa. Видът е включен в Червената книга на Р България като застрашен. Ръководителят на Университетска ботаническа градина-Варна показа стъпките по засаждане на дърво и обясни подробно грижите, които трябва да се полагат за правилното му развитие.

РИОСВ-Варна и БДЧР журираха и състезание между ученици от СУ „Димчо Дебелянов“, гр. Варна. То се проведе под надслов „Тайните на природата“ и също е част от инициативите посветени на Световния ден на Земята. Участниците демонстрираха завидни знания по биология и химия и получиха поименни грамоти и други награди.

Световният ден на Земята се отбелязва официално от 22 април 1970 г. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като Р България се включва в отбелязването му през 1993 г. През 2022 г. темата на кампанията е „Инвестираме в нашата планета“, като се поставя фокус върху екологичната и социална политика, устойчивото развитие, зелените технологии и иновативното мислене, които могат да възстановят екосистемите и да съхранят здравето и живота на хората в световен мащаб. Акцентира се върху адаптацията към изменението на климата и начините за справяне с проблема.

Четете още: