Иво Мирчев: Няма нужда Народното събрание да решава за оръжията за Украйна! Стефан Янев е открит путинофил (ВИДЕО)

ВАРНА новини лого

Иво Мирчев

Това е решение на правителството, няма никаква нужда парламентът да взема решение за изпращането на оръжие за Украйна, коментира депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев в предаването „Денят започва“ с Георги Любенов по БНТ.

Той припомни, че „Демократична България“ от самото начало имат принципна позиция по темата за изпращането на оръжия в Украйна. 

Ние сме оптимисти, във вторник има коалиционен съвет, на който тази тема ще бъде поставена, допълни той.

За „Демократична България“ следващият ход е този въпрос да бъде предложен на вниманието на националните органи на партията – те са тези, които трябва да вземат решение какво се случва с ролята на ДБ в това управление. Целият цивилизационен свят вече изпрати военна помощ на Украйна – няма страна, която да не го е направила, каза Мирчев.

По въпроса дали ще пътува заедно с Корнелия Нинова и Кирил Петков при посещението в Киев следващата седмица, той заяви, че такива разговори не са водени. Самият Мирчев допълни, че е посетил Одеса и Болград, така че е наясно със ситуацията в Украйна.

Вчера премиерът обяви, че заедно с коалиционните си партньори ще посети Украйна, за да бъде взето решение дали да изпратим военна помощ.

Не сме коментирали смяна на министри заради разногласията по въпроса за военната помощ, коментира още Мирчев.

Относно смяната на министъра на отбраната Стефан Янев, той заяви: „Стефан Янев е открит путинофил, който в никакъв случай не работеше за интересите на България и времето показа, че това е било правилно решение.“

Според Мирчев големият проблем в момента е инфлацията.

„През следващата седмица правителството ще излезе с пакет за подпомагане и антикризисни мерки, които в момента се обсъждат, посочи той. Мерките ще бъдат доста широки и очакванията са да омекотят финансовия удар. Газът за България вече е осигурен. Ясни са трасетата. Единственият проблем, който се решава в момента, е цената на доставките и се работи много активно по решаването му, съобщи още Мирчев.

Вижте още във видеото:

Прочетете още:

Десислава Атанасова: Това правителство е най-слабото в историята на България (ВИДЕО)