Защо шапката за лов е толкова важна?

Ловът е вид развлечение, занимание за уплътняване на свободното време. Но това не означава, че към него може да се подхожда несериозно. Всеки детайл е важен при подготовката за излет в гората или планината – като се започне от избора на подходящото оръжие и боеприпаси, мине се през оборудване с качествена оптика и се стигне до облеклото и обувките.

Това не е “шапка на тояга” и да става каквото ще! А като говорим за шапките, те също имат своята важна роля при преследването на дивеч. Не, не се шегуваме, не преувеличаваме и не издребняваме. Да, ако отидем на лов гологлави, това може и да не повлияе директно на нашата успеваемост, но не са малко ситуациите, при които може да се отрази на комфорта по време на излета. Затова трябва да обясним защо шапката за лов всъщност е толкова важна.

 

Пази ни от студа

“Очевидно, това можеше и да не го споменавате” – така биха реагирали някои от вас, и то тези, които са по-дипломатични. Разбира се, когато температурите паднат близо до нулата или под нея, то ние изпитваме нужда да поставим “предпазител” на главата си. Не искаме да ни измръзнат ушите, със сигурност не желаем да се простудим. Една обикновена ушанка или калпак няма ли да свършат работа? Може и да стане, но използването на конкретно предназначена шапка за лов е препоръчително. Независимо дали е изработена от вълна, или от изкуствена материя (най-често полиестер), тя е направена така, че да осигурява необходимата топлина дори и в най-мразовитото време. Производители като Beretta и Chevalier предоставят продукти от най-високо качество, които осигуряват едновременна висока степен на топлоизолация, но без да липсва напълно вентилацията.

Особено популярни сред зимните шапки за лов са т.нар. Deepstalker модели. При тях има наушници, които при необходимост се спускат, за да покрият двете страни на профила ни, а при желание могат и да се вдигнат, за да се завържат отгоре.

 

Пази ни от горещината

Слагаме нещо на главата си не само когато е много студено, но и когато е доста топло. Да, тук вече говорим за съвсем различни шапки за лов в сравнение с тези, които се използват през зимата. Целта не е да ни предпази от ниските температури, а от високото и особено от директното влияние на слънцето. При преследване на дивеч се използват добре познатите бейзболни шапки – като форма и модел, но като структура и кройка все пак ловните са по-специфични. Основната алтернатива пък са добре познатите и любими на мнозина каубойски модели.

Каквато и да е формата, важно е преди всичко да имат добра UV защита. Такава ще ни е необходима, ако излезем за дивеч в горещите месеци, а знаем, че сезонът е активен след средата на август. Вярно е, че на лов обикновено не се ходи в най-знойните часове в ранния следобед, но въпреки това през лятото е достатъчно горещо и доста по-късно през деня. Лятната шапка за лов трябва да осигурява качествена проветривост на главата, защото със сигурност спарването не е комфортно.

 

Помага ни да се слеем с околната среда

Ако отворите каталог със специални шапки за лов, то в него ще забележите нещо много важно. Няма ярки цветове, няма остри тонове. Да, има различни окраски, но всички те се срещат в природната среда. Има ли смисъл да си купувате яркочервена или тъмносиня, розова или виолетова шапка? Няма особена логика, защото тези нюанси не присъстват в естествен вид в гората (или са по-редки), а поставяйки такъв калпак на главата, ще бъдете лесно забележими от дивеча, и то от далечно разстояние.

Очевидно шапката за лов трябва да играе камуфлажна роля. Цветът се подбира според сезона. В каталога на ловния магазин ще откриете например оранжеви модели – не са ли твърде ярки? Ако се използват през есента, шапките в такава разцветка са подходящи, тъй като знаем, че през октомври и ноември гората се оцветява в тези нюанси. Т.е. оранжевата шапка за лов ще ни осигури прикритие в тези месеци, но няма да е удачен вариант в края на лятото, по време на снежната зима или пък при настъпването на пролетта. Тоновете около зеленото са адекватно решение тогава, когато широколистната растителност още (или вече) има листа. А бели или по-скоро бежови модели имат своята логика по време на най-студените месеци.

Стигаме и до цената. Стойността на качествената шапка за лов действително е по-висока от тази на обикновен модел за всекидневна употреба. Но ако така или иначе се оборудваме с оръжия за стотици и дори хиляди левове, ако си купуваме оптика за 4-цифрени суми, то тогава едва ли е проблем да се отделят 40, 50 или 60 лв. за висококачествена шапка. А защо тя има своето значение вече обяснихме по-рано в текста, но да обобщим – най-важното е да ни предпази от здравословни проблеми, а освен това, да ни даде усещане за повече комфорт, което пък от своя страна допринася и за по-добри резултати.