Андрей Райчев: Вероятността правителството да оцелее след септември е 0%

ВАРНА новини лого

Андрей Райчев

„Правителството ще плати цена. Петков и Василев успяха да договорят много тънка ляво-дясна формула и сега я зачеркнаха. Нинова няма да остане в правителството. Скараха се с нея, скараха се с Трифонов и по македонския въпрос, за което няма да има прошка. В лоши отношения са с ГЕРБ, особено след символичния арест. Губят се съюзници, скарването с Радев е пълно. Христо Иванов само чака да се разпаднат, за да им вземе гласовете. Това е фатално. Вероятността да оцелеят след септември е близка до нула, а да стигнат до септември е 50%“, това каза пред NOVA NEWS политологът Андрей Райчев.

Според него това правителство е направило прекалено много грешки.

„Кабинетът няма да оцелее, но възможността не е само избори, а да се направи правителство до септември догодина. Това до голяма степен ще зависи от позицията на Радев и на Борисов и от пластичността на малките партньори“, каза още Райчев.

За него да се влезе в избори ще е опасно, поради което може да има договорка.

„Борисов не се завръща на първа позиция, те го оставят, а те падат“, смята политологът.

„Той си дочака времето, няма разговор за бъдещето без ГЕРБ и ДПС, позицията „всички срещу Борисов“ е много по-малък въпрос от войната“, подчерта Райчев.

„Единствената важна за мен политика е политиката на единство. Недоимък ще има заради пандемия, война и глад. Шансът е да се обединим, вместо това ни се предлага разделение“, отбеляза политологът.

За отказа на България да плаща в рубли Райчев смята, че е извършено символично действие и наказваме Русия, но в това няма икономическа логика.

„Европа се дели по въпроса, а ние се натягаме“, каза той.

За него по-лошото е, че това разцепва българския народ, който е бил фундаментално разцепен през 90-те години и сега отново се върви натам.

pik.bg

Прочетете още:

Виктор Димчев: Замириса ли на избори покрай Нинова и БСП?