Делян Добрев: Директорът на НЕК е сменен с бивш търговец на ток 

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС

Директорът на НЕК е сменен, а новият Мартин Георгиев е търговец на ток от частния сектор. Това се е случило в петък следобед. Търговци на ток и на газ превземат държавните предприятия и започват да работят за себе си. Оскъпяването ще доведе дотам хлябът да струва най-малко 2 лева, а едно домакинство ще заплаща 1000 лева на месец за ток. Това заяви бившият министър на енергетиката и заместник-председател на Комисията по енергетика в парламента Делян Добрев.

По думите му властта не купува руски газ, за да взема с 30 евро по-скъп газ от своя фирма-посредник – това е с 100 млн. повече на месец, а за година е 1,2 млн. ръст.

„60 млн. евро е разликата в цената. „Булгаргаз“ трябваше да си отвори сметка в руска банка и да превежда пари в долари или евро, а оттам да се превалутира. Заплащането в рубли е руска пропаганда на Путин за пред народа“, подчерта той пред телевизия „Нова нюз“.

„Можем да получаваме по 20 млрд. кубика от север и юг. Трябваше да се потърси газ директно от производителя, а не от прекупвачи и посредници. Така можеше да се сключи договор с Катар и Египет на най-добра цена, а чрез посредници се оскъпява. България няма резервиран капацитет от началното на април в „Ревитуса“, такъв има частната компания „Мед“, от която е бил част сегашният директор на „Булгаргаз“, разкри Добрев.

„Без газ няма да останем, имаме капацитет по магистралните газопроводи и реверсивни компресори. Празното хранилище в „Чирен“ трябва да нагнетим с газ на сегашната цена. Ще има масов протест, защото от утре няма компенсации за тока“, прогнозира експертът.

И завърши с думите, че БСП няма да напусне властта дори да се реши да се изпрати оръжие за Украйна, а ГЕРБ няма да подкрепи правителство на ПП. Избори за него не са подходящи на този етап.

Прочетете още:

Нинова с варианти за справяне с цената на газа, не казва кой ще плати накрая сметката