Красен Кралев: Въпреки отказаното финансиране от държавата, маратонът във Варна спази традицията

Красен Кралев на маратона във Варна.

Източник "Фейсбук"

От профила във „Фейсбук“ на бившия спортен министър Красен Кралев:

Въпреки отказаното финансиране от държавата, Варненският маратон спази традицията всяка година да записва нови рекорди. Този път бе подобрен броят на стартиралите, които днес бяха 798. В седмото издание на надпреварата организаторите имаха за приоритет да стимулират българското участие и това доведе до небивал интерес към събитието, което отново се превърна в колоритен празник за морската столица.

Днес имах удоволствието да наградя победителите в традиционния Маратон Варна, който продължава веригата от атлетически състезания в седмата година от инициативата под мотото „Бягането като начин на живот“. Учреден през 2016 г., проектът за няколко сезона бързо увлече хиляди и се превърна в незаменима част от модерния облик на няколко големи български селища. Тази година веригата стартира с надпреварата в Стара Загора на 3 април, следвана сега от състезанието във Варна на 8 май и от традиционния финал в София на 9 октомври. За първи път от много години, традиционните маратони в Стара Загора, Варна и София бяха оставени без финансиране от Министерството на младежта и спорта, но това не попречи на общините да осигурят прекрасни условия за стотиците любители на дългите бягания. Във Варна участниците бяха 798, които се състезаваха на дистанции 10км и полумаратона от 21 км . 121 бяха състезателите пробягали класическата дистанция 42,195 км.

С основна заслуга за провеждането на маратон Варна тази пролет е Община Варна, която не допусна да бъде нарушена традицията с едно от превърналите се в емблематични за града събития. Сред участниците имаше десетки чуждестранни бегачи, сред които атлети от Англия, Германия, Румъния и др. Рекордният брой желаещи да стартират наложи осигуряването на допълнителни стартови номера. Организацията бе подпомогната от десетки доброволци и хора на реда.

Още по темата и призьори:

Омер Алканоглу и Маринела Нинева спечелиха маратона на Варна